Polderdistrict herdenkt oorlogsslachtoffers tijdens Wapenstilstand

BERENDRECHT-ZANDVLIET-LILLO – Op maandag 11 november heeft het Polderdistrict stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog. Het districtsbestuur, 2 militairen en de politie kwamen samen in zowel Berendrecht, Zandvliet als Lillo.

De herdenking begon aan de begraafplaats in Zandvliet, aan De Keyserhoeve. Wanneer de klok van de kerk luidt om 10 uur krijgt Fanfare De Verbroedering van Zandvliet en Harmonie Vooruit de eer om de herdenking te openen. Nadien neemt schepen Rudi Sempels (N-VA) het woord. Hij wordt bijgestaan door schepenen Pascale De Langhe (N-VA) en Sandra Suykerbuyk (CD&V). Districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA) was niet aanwezig.

“We zijn hier vandaag om de herinnering te eren van de vele jonge mannen uit onze polder die hun leven gaven voor ons land en onze vrijheid”, aldus schepen Rudi Sempels. “Mannen uit onze eigen dorpen die in de verschrikking van de twee wereldoorlogen hun toekomst en hun dromen verloren.”

De aanwezige militairen en de korpschef hadden een bloemenkrans bij voor aan het graf van de oorlogsslachtoffers. “De bloemen die wij hier dadelijk zullen neerleggen bij de graven van onze oorlogshelden zijn symbolisch. Zij zorgen ervoor dat we blijven stilstaan bij de gruwel die velen tot op de dag van vandaag meemaken in hun dagelijkse leven. En hoe gelukkig wij ons mogen prijzen dat wij niet in eenzelfde situatie verkeren.”

Tot slot stond Sempels stil bij de gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog die niet kunnen rusten in hun dierbare poldergrond waar zij thuis waren. Dankzij de hulp van de heemkundige kring kon de schepen enkele namen van oorlogsslachtoffers opnoemen uit Zandvliet, die niet in het dorp begraven zijn.

Om 11.30 uur kwamen de militairen, politie en het schepenbestuur opnieuw bij elkaar aan de begraafplaats van Berendrecht, om daar een bloemenkrans aan de oorlogsgraven te leggen. Daar werden ze bijgestaan door de ‘Koninklijke Fanfare Willen is Kunnen’. Sempels bracht de namen van de gesneuvelden die niet in Berendrecht liggen begraven. Nadien volgde een prachtige versie van ‘The last post’ die voor kippenvel zorgde op de begraafplaats.

Tot slot trok het districtsbestuur nog met een bloemenkrans naar de begraafplaats in Lillo. Daar werden ze een laatste keer bijgestaan door ‘Koninklijke Fanfare Willen is Kunnen’. En ook daar stond schepen Sempels stil bij de slachtoffers die niet zijn teruggekomen naar Lillo.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *