Polderbond houdt al 75 jaar gansrijdersverenigingen bij elkaar

De voorzitters of afgevaardigden van alle gansrijdersmaatschappijen kregen het nieuwe boek overhandigd

REGIO – ‘De Verenigde Gansrijders Antwerpse Polder’ of beter gekend als de Polderbond werd in 1948 boven de doopvont gehouden. Al 75 jaar verenigt de Polderbond de gansrijdersverenigingen.  Bij het vijftigjarig bestaan van de Polderbond werd er een boek uitgegeven. Nu 25 jaar later werd op zondag 28 mei het vervolgboek voorgesteld in de Evenementenhal te Zandvliet.

De vlaggen van alle gansrijdersmaatschappijen sierden de evenementenhal

Fons Stuyts voorzitter van de Polderbond: “Mijn grote dank gaat uit naar alle leden, besturen en sympathisanten van onze gansrijdersverenigingen. Zonder hen was dit niet mogelijk geweest om deze 75 jaar te vieren. In deze 75 jaar kende de Polderbond de voorzitters Julian Van Stee, Fons Gabriels en Frans De Schutter. Zij hebben heel veel werk verricht om de verenigde gansrijders te krijgen  tot waar we nu staan. De 25 jaar die we nu vieren is eigenlijk de regeerperiode van Frans De Schutter, die 34 jaar voorzitter was”.

Alfons Stuyts, voorzitter van de Polderbond, kreeg het eerste exemplaar

“75 jaar is een gezegende leeftijd”, zegt burgemeester Rik Frans. “De dynamiek die jullie uitstralen getuigt echter van een jeugdige vitaliteit. Het topevent wanneer alle koningen van alle verenigingen van de laatste drie jaar strijden om de felbegeerde keizerskroon, slaagt erin om dit uniek folkloristisch evenement te laten uitgroeien in de polder”.

Keizer Maarten Gabriels, secretaris Polderbond Pieter Aendekerk , voorzitter van de Polderbond Alfons Stuyts en Stabroeks burgemeester Rik Frans.

Nieuw boek
“Reeds in 2017 was er sprake om een vervolg te maken op het boek 50 jaar Polderbond, maar ook lang daarvoor was een nieuw boek reeds het gespreksonderwerp.“ zegt Pieter Aendekerk, secretaris van de Polderbond.  “Een bescheiden werkgroep werd opgericht en op 13 december 2022 kwamen Stef Matthysen van de Hoevense Gansrijders en Maarten Dombrecht van de Stabroekse gansrijders bij me langs om een eerste inhoud en strategie vast te leggen. Eén ding stond vast … het boek moest klaar zijn tegen de viering van 75 jaar Polderbond op 28 mei 2023”, aldus Pieter. Er werden foto’s en artikels gescand en interviews afgenomen van alle keizers van de afgelopen 25 jaar. “Spijtig genoeg hebben we 2 zeer grote persoonlijkheden niet kunnen interviewen, omdat zij niet meer onder ons zijn, namelijk Stanny De Backer, 4-voudige keizer voor de Veteranen Zandvliet en Henri Hendrickx, koning en keizer.”  

Op de cover van het boek prijkt de felbegeerde keizerskroon, van het kunstwerk ‘De Bekroning’ van kunstenaar Eric De Vree, doorweven met een lint met de kleuren van alle gansrijdersmaatschappijen.

Maarten Gabriels, Pieter Aendekerk, Fons Stuyts, Stef Matthysen en Maarten Dombrecht

“Het naslagwerk telt 88 pagina’s, en heeft hetzelfde formaat als het boek uitgebracht bij het 50-jarig bestaan, zodat het netjes naast elkaar in je boekenkast kan geplaatst worden. Wie het boek over 50 jaar Polderbond nog niet heeft, kan dit altijd nog aanschaffen aan de prijs van 10 euro”, geeft Pieter nog mee.

Het nieuwe boek gaat in druk daags na het uithalen van de Keizer op 30 september. Leveringen zullen dan geschieden tegen het Polderteren van november.  

Het boek kan besteld worden via de gansrijdersmaatschappijen, waarvan de voorzitters op de viering van 75 jaar Polderbond een exemplaar kregen.

Of via het secretariaat van de Polderbond: secretariaat@polderbond.be

Keizerskroontjes

Er worden ook kleine, tinnen keizerskroontjes te koop aangeboden, perfecte kopieën van de originele keizerskroon. Tom Dons van de Nieuwe Gans Berendrecht mocht het eerste kroontje in ontvangst nemen voor zijn grootvader Staf Dons. Staf werd keizer in 1965 en is de langst levende keizer.

Tom Dons mocht het tinnen keizerskroontje voor zijn grootvader Staf Dons (keizer 1965) in ontvangst nemen.

lees ook: https://www.polderke.com/75-jaar-polderbond-viert-met-nieuw-boek/

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *