75 jaar Polderbond viert met nieuw boek

vlnr.: Stef Matthysen, Maarten Dombrecht, voorzitter van de Polderbond Fons Stuyts
en secretaris van de Polderbond Pieter Aendekerk

REGIO – Ter gelegenheid van 75 jaar Polderbond en als aanvulling op het reeds bestaande naslagwerk ‘50 jaar verenigde gansrijders Antwerpse Polder’ werkten drie zwaargewichten binnen het gansrijden een nieuw boek uit. Het bevat het verhaal van 17 keizers, gekroond na 1998, beginnende bij Dirk Dons in 1999 en eindigend bij Maarten Gabriëls die de laatste jaren als keizer serieuze potten aan het breken is.

Alles begon bij Pieter Aendekerk van de Oude Gans Berendrecht en secretaris van de Polderbond. Vanuit een werkgroep binnen de Polderbond groeide een nieuw trio dat zich op de uitgave van 75 jaar Polderbond stortte. Stef Matthysen van Hoevenen kwam erbij omdat hij schrijfervaring had en Maarten Dombrecht, bestuurslid van de vereniging uit Stabroek, werkte eerder al aan de viering van erevoorzitter van de Polderbond Frans De Schutter.

‘We zijn vertrokken van het bestaande boek dat de periode sinds het ontstaan in 1948 tot het gouden jubileum in 1998 overspant,’ begint Stef wanneer we het drietal en voorzitter van de Polderbond, Alfons Stuyts, te spreken krijgen in café Chez Mouche aan de Botermarkt in Zandvliet. ‘Vanaf 1999 kent de Polderbond 17 verschillende keizers die we telefonisch hebben proberen te benaderen en van wie we het verhaal hebben opgetekend. Jammer genoeg zijn Rik Hendrickx en Stanny De Backer reeds overleden maar verder konden we een vrij goed beeld schetsen van de keizers van de afgelopen 25 jaar. Niet iedereen was even spontaan in het commentaar maar van sommige antwoorden stonden we dan weer te kijken. Zo verklaarden verschillende keizers dat ze hun tinnen schotel, het traditioneel geschenk bij het keizeruithalen, ergens heel diep op zolder zouden moeten gaan zoeken, zo komt er een antwoord op de vraag wie het zand op de omloop van Hoevenen heeft gestrooid bij het keizerschap in 2004, voor één keizer speelde het getal 18 wel een heel speciale rol en één iemand verklaarde zelfs dat hij keizer worden mooier vond dan zijn eigen trouwdag.’

‘In plaats van de emblemen van de verschillende verenigingen op de cover te zetten hebben we een lint gebruikt waarop alle kleuren zijn vertegenwoordigd,’ gaat Pieter verder. ‘Wist je trouwens dat elke vereniging wel één kleur met een andere deelt, wat de volgorde van kleuren op het lint heel herkenbaar maakt en tevens de samenhorigheid benadrukt.’ ‘Het boek zal in twintig exemplaren naar de voorzitters van de maatschappijen worden verstuurd waarop die het aan hun leden zullen voorleggen,’ verklaart Fons. ‘Ook zal iedereen die op de receptie van 28 mei in de Evenementenhal in Zandvliet aanwezig is, het werk kunnen inkijken. Later kan iedereen dan het boek bestellen, dit om overschot te voorkomen. Ook het oorspronkelijke boek is nog steeds te koop.


Verder zullen op de receptie ook kleine, tinnen keizerskroontjes te koop worden aangeboden. Het zijn perfectie kopieën van het origineel en unieke hebbedingetjes die elke rechtgeaarde ganzenrijdersliefhebber in zijn bezit wil hebben.

Peter Hendrickx

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *