Patisserie Manus opent nieuwe winkel in Stabroek: “Voelt als thuiskomen”

STABROEK – Op dinsdag 23 april opent Patisserie Manus haar derde winkel. Na Brasschaat en Kapellen is het nu de beurt aan Stabroek, waar ze in de Dorpsstraat niet alleen een bakkerij zullen hebben, maar ook een bistrozaak. De bakkersfamilie Janssens keert zo terug naar haar geboortedorp.

Vier jaar geleden kwam er een einde aan een mooie bakkerstraditie van verschillende familiegeneraties toen bakker Jef Janssens stopte met zijn bakkerij. Jef besloot om het gebouw te verkopen en van zijn pensioen te gaan genieten. 

Dat was het moment dat er een andere traditionele bakkersfamilie in het verhaal kwam. Herman Janssens – geen familie van Jef – van Patisserie Manus had al twee zaken in Brasschaat en Kapellen, maar sinds zijn dochter Emelie (30) en zoon Max (29) enkele jaren geleden mee in de zaak stapten, hadden ze de ambitie om nog verder uit te breiden.

“We hadden verschillende panden in de regio op het oog om een derde winkel te openen”, vertelt Emelie Janssens. “Maar het was de bomma die ons had ingelicht dat Jef ging stoppen met de bakkerij. We zijn geboren en getogen Stabroekenaren, dus hier een winkel openen, voelt als thuiskomen.”

Belevingswinkel

Het oude gebouw van bakker Jef Janssens ging tegen de vlakte en Manus begon met de bouw van een nieuwe winkel. Vier jaar en een lang project later mag het resultaat gezien worden. Bij de nieuwe winkel kom je binnen in een prachtige, lange ruimte met veel oog voor detail en voor het assortiment.

“Het is een echte belevingswinkel”, zegt Emelie trots. “Op de achtergrond heb je ons atelier waar je kan zien hoe de bakkers de pistolets, stokbroden en koffiekoeken letterlijk uit de oven halen.” Naast de warme bakker is er nog een uitgebreid assortiment aan patisserie en je kan er ook belegde broodjes afhalen.

(lees verder onder de foto)

Foto: Patisserie Manus

ManusBisSta

Net zoals in Kapellen is er naast de bakkerij ook een bistro, aan de achterkant van de zaak. “Je kan er terecht voor een heerlijk ontbijtbuffet, een lunch, een zoetigheid of een koffie.” De bistro draagt de naam ‘ManusBisSta’. Een verwijzing naar ‘ManusBis’ zoals in Kapellen en ‘Sta’ van Stabroek.

Stabroekse bakkers

Is er nog wel ruimte voor een nieuwe bakkerij en bistrozaak in het centrum van Stabroek? Op enkele jaren tijd hebben enkele bakkers een metamorfose ondergaan, maar er zijn ook bakkerijen gestopt. Het aantal zaken waar je dus brood of koffiekoeken kan gaan halen, is dus relatief hetzelfde gebleven.

“Net daarom denken we niet dat er een overaanbod aan bakkerijen, broodjeszaken of bistro’s is”, aldus Emelie. “Maar als Manus onderscheiden we ons toch wel als die belevingswinkel en met onze ambachtelijke koffiekoeken, patisserie en broden.”

Nieuw begin

Max (als patissier) en Herman (als bakker) staan voornamelijk in de winkel in Brasschaat. Emelie krijgt de verantwoordelijkheid over de winkel in Stabroek. “Al is dit toch wel echt een project van ons drie en kijken we er erg naar uit.”

Het blijft wel spannend voor de familie Janssens, zelfs bij de opening van hun derde filiaal. “Er komen toch nieuwe zaken bij kijken. Zo zijn de belegde broodjes helemaal nieuw en is het spannend wat dat zal geven. We zullen in het begin wat moeten zoeken, maar daarvoor hebben we een fantastisch team”, sluit Emelie af.

De winkel is tijdens weekdagen open van 6.30 uur tot 18 uur, in het weekend vanaf 7 uur. ManusBisSta is open van 8.30 uur tot 17 uur. Op maandag is de winkel gesloten.

Joppe De Hert

Foto: Patisserie Manus

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *