Open Huizen in Ekeren: verhalen en herinneringen van Wereldoorlog II

bij hun thuiskomst worden Gerard en Maria feestelijk ontvangen.

Ekeren – Open Huizen is een jaarlijks herdenkingsweekend om de herinneringen aan de slachtoffers van de Tweede wereldoorlog levend te houden. Op zaterdag 4 en zondag 5 mei neemt Ekeren voor het eerste deel aan het project. Tijdens kleine bijeenkomsten delen vertellers verhalen over stadsgenoten. In Ekeren wordt beroep gedaan op de gebroeders Koen en Werner Palinckx en auteur Kristien Hemmerechts.

Tachtig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog duiken nog steeds verhalen op over het leven toen. “Het zijn de laatste getuigenissen”, zegt historicus Koen Palinckx. De oorlogsgeneratie dunt uit en de kinderen en kleinkinderen hebben het van horen vertellen. Minder bekende of zelfs vergeten gebeurtenissen krijgen via Open Huizen aandacht. De vertellers doen dat op de plaats of de buurt waar de feiten zich hebben afgespeeld.

In de huiskamer in het Laar 77 brengt Koen Palinckx het verhaal over de noodlottige V-bom op een Canadees soldatenkamp in Ekeren-Donk op 14 oktober 1944. 12 soldaten kwam om, 29 raakten gewond. Het is de dodelijkste inslag op Ekers grondgebied. Bij mooi weer wandelt het gezelschap naar de plek waar de feiten zich afspeelden. 

Werner Palinckx neemt de bezoekers mee naar de Pastoor de Vosstraat 12, waar zich in de woonkamer op 19 januari 1944 een drama afspeelde. Die dag wordt Gerard Boyart door nazi’s uit zijn huis gesleurd. Zijn echtgenote Maria Van Lommel volgt. Wonderwel overleefden beiden het concentratiekamp. Gerard en Maria bundelden hun memoires, door de kinderen pas te lezen na de dood van hun ouders. De jongste dochter Maria-Rita zorgde samen met auteur Kristien Hemmerechts ervoor dat het boek van haar ouders werd gepubliceerd, zodat iedereen de miserie kan lezen van twee doodgewone mensen die ervoor kozen niet aan de zijlijn te blijven staan.

Open Huizen is een initiatief van ErfgoedLab Antwerpen, het MAS en het Vredescentrum in samenwerking met Kazerne Dossin en diverse lokale partners.

De lezingen zijn enkel toegankelijk na inschrijving. Werner Palinckx vertelt op zaterdag 4 mei om 11 en om 13.30 uur en Kristien Hemmerechts op zondag 5 mei om 10.30 uur, Pastoor de Vosstraat 12. Koen Palinckx vertelt op zondag 5 mei om 14 en om 15.30 uur in Laar 77.

Inschrijven: www.antwerpenherdenkt.be/openhuizen

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *