Onthulling buste Pitta Half-Elf

 De buste van de hekst Pitta Half-Elf werd onthuld

Kunstwerk van Emiel Uytterhoeven

ESSEN – De laatste Essense heks ‘Pitta Half-Elf’ is vereeuwigd in de Kammenstraat, haar laatste woonplaats. Na een wandeling met dorpsgids Maria Gommeren waren een vijftigtal buurtbewoners getuige van de onthulling van de buste, een kunstwerk van Emiel Uytterhoeven. Ook de Essense Heksen waren aanwezig.

Ook de heksen waren aanwezig

De naam “Pitta Half-Elf” verwijst naar Petronella Van Der Heyden, overleden in 1912 en gekend als de laatste heks van Essen.

Mondig buitenbeentje
Petronella was een Nederlandse weduwe die met haar bok bij boeren langsging om geiten te dekken. Ze kreeg hiervoor een borreltje waardoor ze regelmatig dronken over straat liep. Ze was mondig, een buitenbeentje. Door haar donker uiterlijk en armoedige zwarte rouwkledij, beschreef men de mondige vrouw als heks.
Ze was een zondebok voor alles wat misliep in de maatschappij. Haar bijnaam kreeg ze na het drinken van borrels waardoor ze onvast over straat liep. Haar muts stond dan scheef op haar hoofd, op “half elf”, zoals de Essenaren zeggen.

Buste op laatste woonplaats
Pitta Half-Elf inspireerde heel wat mensen. Zo vertelde Alfons Tireliren heel wat verhalen over haar. Kunstenaar Emiel Uytterhoeven maakte ruim 25 jaar geleden een beeld in hardsteen: de buste die nu in de Kammenstraat staat.

Geschonken door het Erasmusatheneum
Schepen Helmut Jaspers vertelt: “Het beeld maakte deel uit van een cultuurproject van het toenmalige Erasmusatheneum. De toenmalige directeur Hugo Tops hield van cultuur en plaatste heel wat kunstwerken op de site van de school. De buste van Pitta Half-Elf stond lang op de Coconschool in Heikant. Erasmus – nu WonderWereld Essen – schonk het aan de gemeente.”

Samen met een vijftigtal buurtbewoners, de dorpsgids en de Essense Heksen onthulde het gemeentebestuur de buste op 27 mei. Het werk staat in de Kammenstraat, waar Petronella of Pitta Half-Elf laatst woonde.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *