Ondernemersreflex komt in DNA van gemeentelijke diensten

“Dankzij de ondernemerstoets bekijken we elke beslissing met ondernemersogen.”
 

De gemeente Brasschaat heeft zopas de ‘ondernemerstoets’ goedgekeurd. Die leidraad moet ervoor zorgen dat alle beslissingen bekeken worden vanuit een ondernemersstandpunt. “Het is een beetje zoals het ‘duurzaam denken’ dat al ingebakken zit in onze organisatie. Zo willen we dat er een automatische ondernemersreflex in het DNA van de organisatie komt”, zeggen schepenen Carla Pantens en Myriam Van Honste. 
“De huidige coalitie (N-VA – Open VLD) zet in op een ondernemingsvriendelijke gemeente”, beginnen schepenen Pantens en Van Honste.
 “We willen een gemeente waar ondernemen kan en waar de ondernemer zich thuis voelt, zich klant voelt en het lokaal bestuur als een dienstverlenende partner ziet om activiteiten te ontplooien. We behouden wat goed is, we verbeteren waar mogelijk en implementeren de nodige processtappen om te zorgen dat de ondernemer in onze dienstverlening en besluitvorming mee centraal staat.”  Het is dan ook een doelbewuste keuze om aan de hand van een ondernemerstoets de impact van elke belangrijke beleidsbeslissing op onze ondernemers op voorhand in kaart te brengen en hier rekening mee te houden. Het gaat hierbij niet enkel om grote projecten maar ook over onze dagelijkse kernprocessen. “Zonder ondernemers kan een gemeentebestuur niet bestaan. Ze zorgen voor een aangename woonomgeving, nieuwe ontwikkelingen, tewerkstelling en laten onze lokale economie draaien.”    Die ‘ondernemersreflex’ zal toepassingen krijgen in onder andere de toekomstige investeringsprojecten, ruimte om te ondernemen, evenementen en het aankoopbeleid. Daarbij is er een aftoetsing hoe de ingreep een impact heeft en kan er rekening gehouden worden met de betrokken ondernemers.
Oprichting ondernemersraad
De leidraad wordt niet zomaar ingebakken in de organisatie, maar er wordt ook advies en kennis van buitenaf voorzien? Daarvoor zijn drie adviesorganen bevoegd. Een eerste actiepunt is dan ook de oprichting van een nieuw adviesorgaan: de ondernemersraad. Die zal samen met de winkeliersverenigingen en het autonoom gemeentebedrijf mee de lijnen uitzetten.   

‘© gemeente Brasschaat’

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *