OCMW Kalmthout zet lijnen uit voor 2015

OCMW kalmthout
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurde het budget voor 2015 goed, samen met de meerjarenplanning tot 2019. OCMW Kalmthout wil in 2015 de samenwerking met de gemeente verder verdiepen. Ook een flexibeler HRM-beleid en blijvende ondersteuning voor hun vrijwilligers staan op het programma. Bovendien zijn ze niet blind voor de stijgende vergrijzing en willen ze mensen met een uitkering zoveel mogelijk activeren op de arbeidsmarkt.
In het kader van de recente conceptnota van de Vlaamse regering wil OCMW Kalmthout de samenwerking met de gemeente verder verdiepen. Er lopen al verschillende samenwerkingsvormen tussen OCMW en gemeente, die de volgende jaren verder worden opgevoerd. Tegen 2019 wordt het OCMW dan geïntegreerd in het gemeentebestuur.
Vergrijzing en ouderenzorg
In het kader van de stijgende vergrijzing wil OCMW Kalmthout ouderen zo lang en optimaal mogelijk ondersteunen in hun thuissituatie, met bijzondere aandacht voor het bestrijden van eenzaamheid. “We zetten dan ook in op het ondersteunen van mantelzorgers, door bijvoorbeeld mee te werken aan de organisatie van het dementiecafé Noorderlicht”, licht Dirk Van Peel, voorzitter van OCMW Kalmthout, toe. “Ook mobiliteit is in dit kader belangrijk. Daarom riep het OCMW de Minder Mobielen Centrale en de Handicar in leven. Bovendien onderzoekt het dienstencentrum of extra vervoer van en naar het dienstencentrum, zijn toegankelijkheid kan verhogen. Tenslotte begeleiden we ouderen ook op administratief en sociaal vlak. Een voorbeeld hiervan is de proactieve rechtentoekenning: voor elke nieuwe klant van de thuisdiensten wordt de mogelijkheid onderzocht om een zorgverzekering en eventuele premies en tegemoetkomingen aan te vragen.”
OCMW Kalmthout onderzoekt ook de financiële haalbaarheid van het woonproject ouderenzorg in de Warandalei. “Het is de bedoeling in 2015 de nodige beslissingen te nemen over de concrete invulling van dit project”, zegt Dirk Van Peel. “Hiervoor is eerst een duidelijk financieel plan over de verschillende mogelijkheden nodig. Dus veel kan ik hierover nog niet kwijt. Maar dit belooft zeker een groot project voor het OCMW te worden.”
Proactief en preventief werken
OCMW Kalmthout wil nog meer proactief werken dan de voorgaande jaren. “We willen zoveel mogelijk mensen bereiken om te vermijden dat ze hun rechten op sociale hulp niet gebruiken én kansarmen stimuleren tot maatschappelijke participatie”, zegt een ambitieuze Dirk Van Peel. “Vooral in een landelijke gemeente zoals Kalmthout blijkt dit een belangrijk aandachtspunt. Potentiële cliënten zullen worden opgezocht en hulp en diensten zullen actief worden aangeboden. Bovendien willen we ook preventieve acties organiseren op vlak van kinderarmoede, schulden of gezondheidsproblemen. Zo gaan we samenwerken met de bib rond leesbevordering en starten we een project huiswerkbegeleiding in samenwerking met Kapellen en met provinciale subsidies.”
Het OCMW wil ook participeren in de uitbouw van een regionaal samenwerkingsverband arbeidstrajectbegeleiding. Het idee is om samen met de zorgregio (Kapellen, Brasschaat, Stabroek, Essen, Wuustwezel en Kalmthout) trainingen en cursussen te organiseren om mensen met een uitkering te activeren. “We zijn overtuigd dat werk een belangrijke hefboom is om uit de armoede te geraken”, beweert Dirk Van Peel. “Desondanks hebben niet al onze cliënten de mogelijkheid om tewerkgesteld te worden op de reguliere en private arbeidsmarkt. Daarom vinden we het belangrijk dat deze mensen kansen krijgen om zich nuttig en duurzaam in te zetten in de maatschappij binnen een lokaal sociaal tewerkstellingsproject van het OCMW of regionale economie projecten.”
Trots op personeel en vrijwilligers
OCMW Kalmthout wil een duurzaam en dynamisch HRM-beleid voeren. “We willen de ongeveer honderd personeelsleden ruimte en flexibiliteit geven om zich te ontplooien en richting te geven aan hun toekomst binnen onze organisatie”, aldus Dirk Van Peel. “Het personeel kan dit bereiken via opleidingen en vormingen. Bovendien wordt er extra ingezet op het voeren van een aanwezigheidsbeleid en efficiënte procedures bij ziekteverzuim. Bovendien zijn we uitermate fier op de meer dan 120 actieve vrijwilligers. Zij zetten zich in voor onze verschillende vrijwilligersdiensten: Minder Mobielen Centrale, Handicar, oppasdienst, boodschappendienst, Babbelpunt, Dienstencentrum, Digidak, tweedehandswinkel Twinkeltje en de huistaakbegeleiding. Deze vrijwilligers worden jaarlijks in de bloemetjes gezet op de internationale dag van de vrijwilliger en ook zij krijgen voldoende toegang tot vorming en ondersteuning.”

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *