Nu ook flessenopener van de Grote Klos

LILLO – In 2019 lanceerde het Poldermuseum in samenwerking met brouwerij CyDraLe een nieuw streekbier. De tripel werd genoemd naar Petrus “Grote Klos” Van Uffelen. Het eerste brouwsel was een gigantisch succes. Dit was op een half jaar helemaal uitverkocht. Maar er is een nieuwe voorraad.


De naam van het bier verwijst naar de figuur Grote Klos. Hij stond in Zandvliet en daarbuiten bekend als duivelbezweerder en aflezer. Petrus Johannes Van Uffelen, de geboortenaam van  Grote Klos, was van beroep aardewerker en woonde op het moment van zijn overlijden op 12 november 1966 op de Kalmthoutsebaan (op d’ Haai) in Zandvliet. Hij kreeg de bijnam ‘Klos’ omdat hij klosjes garen aan de man bracht.   

Bijgeloof
Verhalen rond de Grote Klos zorgden voor de legendevorming van deze illustere inwoner van d’Haai. Zo wordt verteld dat Petrus met zijn bezweringen inwoners van Zandvliet en omstreken genas van kwaaltjes en vrijwaarde van menig demon door het aflezen van zijn gebed “Mieke Den Duvel” en het brouwen van geneeskrachtige kruidenmengsels. In het recept van het Klosbier zitten verschillende kruiden die de Grote Klos zou gebruikt hebben bij het maken van geneeskundige brouwsels. Er werd gebruik gemaakt van ruwe berk, grote brandnetel, duizendguldenkruid, duivelsklauw, grote engelwortel, heermoes, echte kamille, maretak en echte salie. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat deze tripel met 11% alcohol een uniek bier is in zijn soort, legt brouwer Carl Theuns uit.

Flessenopener
Wat ben je met een flesje bier zonder flessenopener? Niets …. Daarom besloot het Poldermuseum om een flessenopener met de beeltenis van de Klos uit te brengen. De flessenopener is niet alleen een praktisch gereedschap, maar ook een alledaags voorwerp dat geassocieerd wordt met gezellige bijeenkomsten, feesten en ontspanning. Zeker een leuk hebbedingetje…. De flessenopener van de Grote Klos kost 5 euro.

Je kan het bier en de flessenopener bestellen via secretariaatpoldermuseum@gmail.com met een minimum van 12 flesjes (2,5 € per flesje). Voor leveringen in de streek (Zandvliet, Berendrecht, Lillo, Stabroek, Hoevenen, Ekeren, Kapellen) wordt er 2 € gerekend. Voor verdere leveringen dient een ander tarief afgesproken te worden. Na overschrijving op het rekeningnummer van het Poldermuseum wordt de “Grote Klos” bij u thuis geleverd. Zo steunt u het Poldermuseum.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder