Nieuwe brandweerpompen getest bij BASF

BERENDRECHT-ZANDVLIET-LILLO – ANTWERPEN – Brandweer Antwerpen hield woensdag een succesvolle test met twee nieuwe pompen op de terreinen van BASF Antwerpen in Zandvliet. De pompunits werden getest in samenwerking met de bedrijfsbrandweer van BASF voor een grootschalige schuimblussing in combinatie met een waterkanon. De nieuwe monsterpompen zijn bedoeld voor watertransport op grote schaal. Het systeem bestaat uit een combinatie van een vlottende pomp en een boosterpomp verwerkt in een container. Via de vlottende pomp werd water opgepompt uit het BASF-dok.

Schuim opgevangen
Dat water werd door de boosterpomp onder hoge druk gebracht om het via slangen over een afstand van 900 meter te verplaatsen. Zo werd gezorgd voor de voeding van een waterkanon waarmee tegen 12 000 liter per minuut schuim werd gespoten over een afstand van 85 meter. De combinatie is immers uitgerust met een schuiminjectiesysteem.
Het kan ook water leveren voor 3 zware autopompen. Daardoor is het zeer geschikt voor de bestrijding van industriële branden en tankbranden. Het schuim werd opgevangen in een opvangbekken, zodat het milieu niet geschaad werd.

Half miljoen euro per stuk
De pompen kosten zo’n 500.000 euro per stuk. Brandweer Antwerpen schafte één van de twee aan met subsidie van het ministerie van binnenlandse zaken. De andere werd met eigen middelen gekocht. De pompunits vervangen het huidige systeem van de brandweer Antwerpen waarbij voor de voeding van het waterkanon twee aparte pompgroepen moeten ingezet worden. De nieuwe mobiele pompen zullen bijdragen tot een verhoogde veiligheid in de Antwerpse haven. (sdl)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder