Natuur- en zorgsector vinden elkaar op marktdag in Kapellen

natuur-marktdag
Steeds meer beleidsmakers, wetenschappers, en organisaties uit de natuur- en zorgsector uit binnen- en buitenland vinden nieuwe kruisbestuivingen tussen de thema’s natuur en welzijn.
Op de Marktdag Natuur & Welzijn vind je inspirerende voorbeelden, allerlei projecten in beide sectoren en concrete tips (bvb rond het aanleggen van rolstoelpaden in natuurgebieden). De dag wordt georganiseerd door Natuurpunt en Zorgboerderij Meander, een zorg- en buurtboerderij die verschillende sociale doelgroepen met een zorgvraag ondersteunt.
De activiteit past in de “Green week” van de Europese Commissie, een jaarlijkse conferentie waarin natuur en milieu centraal staan. Thema dit jaar is “investeren in een groenere toekomst”.  Meer natuur in de buurt verlaagt tal van ziekteklachten en verhoogt het welzijnsgevoel. Een Nederlandse studie berekende dat 10% meer groen in de buurt tot een zorgkostendaling van 400 miljoen euro per jaar leidt. De natuur werkt zowel preventief als curatief: wie vaak in het groen is, wordt minder ziek en heeft minder last van stress. Tegelijk leidt blootstelling aan groen ook tot een sneller herstel.
De marktdag heeft plaats op Zorgboerderij Meander, Holleweg 43, 2950 Kapellen op  zondag 22 mei, 13h – 17h.
Aanbod op de markt
Adviestafel van Natuur en Landschapszorg, sociale werkplaats van Natuurpunt: professionele experten geven advies aan zorginstellingen die hun buitenruimte om willen vormen tot een aantrekkelijke en ecologisch waardevolle groene zone.
Natuurpunt CVN en Zorgboerderij Meander: Hoe leg je een rolstoel-of natuurbelevingspad aan? Waar moet je op letten bij organiseren van natuurwandelingen of beheerwerken voor kwetsbare groepen?
Regionale Landschappen: Voorbeeldprojecten uit heel Vlaanderen. Welke ondersteuning is er mogelijk bij het indienen van Natuur en Welzijn-projecten?
Bos+: het bos als medicijn
Programma
Welkomstwoord Rotonde vzw
5×5: 5 inspirerende Vlaamse voorbeelden van kruisbestuivingen tussen natuur en welzijn in elk 5 minuten
Aanbod Natuurpunt aan de zorgsector
Keynote speaker: Voorbeeldstudies en –projecten uit Nederland door dr. Karin Tanja-Dijkstra (www.groenegezondeziekenhuizen.nl)
Panelgesprek tussen de politiek, wetenschap en middenveld over de vraag ‘Hoe slaan we de brug tussen natuur en welzijn?’ Met Dirk De Kort (CD&V) Vlaams Parlementslid, lid commissie Welzijn, Roy Remmen, voorzitter van de vakgroep Eerstelijn en Interdisciplinaire Zorg en hoogleraar Huisartsgeneeskunde Universiteit Antwerpen, Hans Keune, INBO, Eric Avonts, algemeen directeur Rotonde vzw, Lieven De Schamphelaere, voorzitter Natuurpunt  & Michiel Callens, Directeur Onderzoek en Ontwikkeling CM
Meer info : www.natuurpunt.be/marktdag

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder