PITO Stabroek pioniert vanaf 1 september met praktijkgerichte onderwijsvorm

PITO Stabroek is een van de drie Vlaamse scholen waar leerlingen van de TSO-opleiding Chemische Procestechnieken vanaf volgend schooljaar kunnen kiezen voor duaal leren, een nieuwe onderwijsvorm waarbij een belangrijk deel van de lestijd plaatsvindt op de werkvloer. Het proefproject start vanaf 1 september 2016 en loopt in samenwerking met een tiental chemiebedrijven en sectorfederatie essenscia vlaanderen. Tijdens de opendeurdag op zondag 22 mei kunnen leerlingen kennismaken met duaal leren.
De Vlaamse regering selecteerde de Se-n-Se-opleiding Chemische Procestechnieken als 1 van de 7 studierichtingen die vanaf 1 september 2016 starten met het proefproject duaal leren. Se-n-Se staat voor Secundair na Secundair, het vroegere 7de jaar in het TSO. Chemische Procestechnieken is een theoretische en praktijkgerichte opleiding die leerlingen voorbereidt op het beroep van procesoperator in de chemiesector. Deze studierichting biedt heel wat kansen op de arbeidsmarkt en zag het aantal leerlingen de voorbije vijf jaar verdrievoudigden.
Vanaf volgend schooljaar kunnen leerlingen Chemische Procestechnieken kiezen of ze instappen in het bestaande klassieke of het nieuwe duale onderwijstraject. Beide opleidingen leiden tot een gelijkwaardig diploma, maar bij duaal leren ligt de klemtoon nog meer op leren op de werkvloer. De leerlingen brengen ongeveer 15 weken van hun opleiding door in een chemiebedrijf en combineren dit met theoretische lessen op school. Op die manier kunnen ze de verworven kennis onmiddellijk toepassen in de praktijk binnen een hoogtechnologische en realistische werkomgeving. Daarvoor wordt samengewerkt met een tiental ondernemingen uit de chemiesector.
Dankzij deze praktijkgerichte aanpak ervaren jongeren op een intensieve manier wat de job van procesoperator precies inhoudt, zodat ze na hun opleiding goed voorbereid zijn om bij een chemiebedrijf aan de slag te gaan. Het diploma duaal leren is trouwens gelijk aan een diploma van voltijds onderwijs.
Leerlingen kunnen kennismaken met duaal leren, en zich eventueel inschrijven, tijdens de opendeurdag in PITO Stabroek, Laageind 19 in Stabroek, op zondag 22 mei 2016 van 10 tot 17 uur. Enkele deelnemende chemiebedrijven zullen aanwezig zijn met een infostand.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder