Massale opkomst voor wijkbrunch voor 65-plussers

Seniorenbrunch©Fotografils

ESSEN – Het gemeentebestuur en de seniorenraad nodigden elke 65+’er uit op een wijkbrunch in november. Het gemeentebestuur is verheugd over het aantal inschrijvingen: maar liefst 1.211 senioren gingen in op de uitnodiging. Dat is meer dan een kwart van alle senioren. De drang om bijeen te komen is echt groot in Essen.

Het succes van de wijkbrunch is volgens Louis Fret, voorzitter van de seniorenraad, niet ver te zoeken.
“De uitnodigingen werden op naam en aan huis bezorgd. Dat blijft de beste manier om mensen te bereiken. Bovendien is het gratis en ben ik ervan overtuigd dat de mensen ‘op den buiten’ wel degelijk houden van persoonlijk contact. De oudere generatie heeft de periode gekend dat mensen buiten zaten aan hun voordeur en een praatje maakten met voorbijgangers. En wanneer dat met de brunches terug mogelijk wordt gemaakt, dan stel ik met veel vreugde vast dat de mensen hier graag op ingaan.”

Koekjesdozen of brunch
Elk jaar koopt de gemeente koekendozen aan die door de ouderverenigingen worden bedeeld aan elke 80+’er in Essen. De vrijwilligers die de dozen aan huis brengen, slaan dan een praatje met de bewoner. Zo komen er soms problemen naar boven en wordt de gemeente op de hoogte gebracht.
Schepen van Senioren Brigitte Quick verklaart waarom de gemeente het dit jaar over een andere boeg gooit. “De coronacrisis ligt aan de basis om een brunch te geven. Gedurende twee jaar lag het verenigingsleven stil, en al zeker bij de seniorenverenigingen. Spontane ontmoetingen konden zelfs een tijd lang niet plaatsvinden. De brunches kunnen helpen om mensen terug kennis te laten maken met verenigingen en om het spontaan samenkomen een duwtje in de rug te geven. De seniorenverenigingen krijgen tijdens de brunch de kans om zich aan de mensen voor te stellen.”

Vergrijzing
20,1% van de Essense bevolking is 65 jaar of ouder. Voor Vlaanderen ligt dat cijfer op 21%. Voor het gemeentebestuur en de seniorenraad is dit een bevolkingsgroep die gehoord moet worden.
“Als seniorenraad is het onze taak om de noden van senioren aan het bestuur bekend te maken. We bekijken problemen over mobiliteit, veiligheid, zorg, wonen, de digitale wereld enzovoort door de bril van de senior. Gelukkig is de band met het gemeentebestuur goed en zoeken we samen naar oplossingen. De vergrijzing neemt toe dus blijven we ons inspannen. We hebben ook aandacht voor de toenemende instroom van Essenaren uit andere culturen. Ook zij worden ouder en moeten een plaats krijgen in onze seniorenwerking”, sluit voorzitter Louis af.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *