Manege De Paddock moet dicht

Uitbaatster Sarah Elst : “Mooie 12 jaar met een droomteam”

Stabroek – “Met veel spijt in het hart en tranen in de ogen moeten wij aankondigen dat wij onze manege moeten sluiten.” Zo begon het Facebookbericht dat Sarah Elst eerder deze week postte. Het bericht gaat verder. “Waarom? Het is niet toegelaten om op landbouwgrond recreatieve functies uit te oefenen. Opgelegd door de gemeente zullen onze commerciële activiteiten dus volledig stoppen op 1 mei 2022”.

Meteen volgden tientallen reacties van verontwaardiging en hier en daar ook eentje van begrip. De verbloemde bedreigingen en beschuldigingen, ongenuanceerd en van horen zeggen, volgden vrij vlug zoals dat vaak het geval is op Facebook.

De Paddock is een manege waar kinderen en jongeren paard leren rijden, op paardenvakantie gaan en leren omgaan met de dieren. De jongste jaren steeg het aantal leden fors en kwamen er klachten. Probleem, want De Paddock ligt inderdaad in landbouwgebied en heeft geen vergunning om les te geven, laat staan om als erkende manege door het leven te gaan.

Sarah Elst : “Twaalf jaar geleden begon ik als hobby kinderen te leren paardrijden. Er groeide een sterk en gemotiveerd team en ik ben blij dat we vele honderden kinderen en jongeren hebben leren paardrijden en van dieren houden. We wisten wel dat het probleem van de vergunningen als een zwaard van Damocles boven ons hoofd hing, maar omdat we hier ondertussen al vele jaren waren, dachten we daar niet verder bij na. Na de pandemie schoot het aantal leden naar boven en werd het bij momenten erg druk. Ik begrijp de gemeente, maar ik hoop dat we alsnog rond de tafel kunnen zitten.”

Vergunningen

Het probleem draait rond vergunningen. Het gemeentebestuur ontving deze zomer verschillende meldingen over de nieuwe stallingen op verschillende weilanden, de parkeerproblematiek en onveilige verkeerssituaties met kruisende factoren. Burgemeester Rik Frans (N-V): “Wij moeten daarop reageren. Ter plaatse stelden we vast dat er in de Parijseweg rijlessen worden gegeven, kampen en verjaardagsfeestjes worden georganiseerd. Er werden paddocks aangelegd rondom de stallen en de rechterzijde van de rijpiste wordt als parking gebruikt”, legt Rik Frans uit.

De weilanden zijn agrarisch gebied en hier zijn maar beperkte mogelijkheden voor het houden van paarden. Het uitbaten van een manege op die plaats is dan ook niet toegelaten. Daarenboven beschikt De Paddock niet over de nodige vergunningen om les te geven.

Burgemeester Frans : “Eerder is Sarah Elst gevraagd om de gemeente een overzicht te bezorgen van alle constructies, de verdeling van de weilanden, welke weiden werden gebruikt door De Paddock en welke werden verhuurd. Maar op onze vraag is nooit antwoord gekomen. Op ons voorstel om samen te kijken wat de mogelijkheden zijn op agrarisch gebied is nooit ingegaan. Maar ik blijf open staan voor een gesprek binnen de wettelijke kaders.”

Voorlopig kan De Paddock niet verder blijven werken in zijn huidige vorm. Wat wel kan is dat de stallen worden gebruikt voor paardeneigenaars. Zij kunnen hun dieren wel uitlaten aan de Parijseweg en aan de eigenaars mag ook les worden gegeven. De manegepaarden van De Paddock staan ondertussen te koop. Sarah Elst : “We blijven er fier op zijn dat onze dieren hier absolute vrijheid kennen. De paarden kunnen 24u per dag zowel binnen als buiten staan. Altijd is er hooi voorzien. Dat gaan we blijven doen, wat ook de toekomst wordt. Op 30 april 2022 gaan we in elk geval een waardig afscheidsfeest geven.

Ondertussen meldt Sarah Elst op fb dat a.s. vrijdag een overleg plaatsvindt met burgemeester en gemeenteraad om alsnog een oplossing of alternatief te zoeken.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder