Kunstvrienden stelt nieuw kunstboek voor

De cover van het boek

REGIO – Enkele jaren geleden kwamen een aantal onderzoekers en verzamelaars van Belgische kunst 1830-1950 samen teneinde hun opzoekingswerk voor tentoonstellingen en kunstpublicaties meer efficiënt te maken. Daaronder zitten mensen die monografieën voorbereiden en experten van Jakob Smits, Jenny Montigny, Lucien Frank, Marten Melsen, Eugeen Van Mieghem, Hendrik Luyten, en experten van de Kalmthoutse, Genkse, Tervuurse en Wechelse scholen samenbrengen, en nog vele meer!

Vele van deze zeer kwaliteitsvolle kunstenaars, die een eminente status tijdens hun leven hadden verworven, zijn vandaag niet steeds op het niveau erkend dat ze blijvend verdienen. Daarom werd beslist daar iets aan te doen.

De onderzoekersgroep groeide ondertussen aan tot meer dan 30 mensen (waaronder vooraanstaande), kunsthistorici, docenten, museumconservatoren, uitgevers en onderzoekers van Belgische kunst uit de 19e en begin 20e eeuw. Ze hielden reeds 2 congresdagen, in het Emile Van Dorenmuseum te Genk in 2021, en Mu.Zee te Oostende in 2023, waar ze informatie en expertise uitwisselen aangaande de Belgische kunstenaars die ze onderzoeken, of waarvoor ze oeuvre-catalogi voorbereiden. De Kunstvrienden doen onderzoek, bezoeken tentoonstellingen, ontsluiten belangrijke privé-collecties, enz..

Publicatie boek
Teneinde zowel de kunstwereld als het algemene publiek in te lichten aangaande dit onderzoek dat ze willen delen met de bevolking, publiceerde deze groep Kunstvrienden deze maand een prachtig boek van 153 blz, waarin ze hun bestudeerde kunstenaars voorstellen, compleet met foto’s, schilderij-afbeeldingen en contactinformatie (1 tot 6 blz per kunstenaar). Zodoende kan iedereen in het publiek nu betere en objectieve informatie bekomen over een schilderij of beeldhouwwerk dat ze thuis hebben of erfden, maar waarover ze weinig of geen informatie hebben aangaande biografie of waarde. Enkele tientallen kunstenaars worden diepgaand bestudeerd, met daarrond enkele honderden kwaliteitskunstenaars (waaronder topnamen uit de 19e een aanvang 20e eeuw) die uit hun sluimerend bestaan nu een betere, verdiende, aandacht krijgen. 

De contactadressen van de onderzoekers, die geen commerciële intenties hebben, staan vermeld in het boek, dat voor slechts 20 euro kan aangekocht worden (met verzendkosten 30 euro). Het boek werd gedrukt door de stad Genk en het Emile Van Dorenmuseum aldaar, in samenwerking met de stichtingen Van Mieghem, Marten Melsen, Lucien Frank, Vrienden van de school van Tervuren, het Jakob Smitsmuseum, de vzw Joe English, Henri Luyten, heemkundige kringen en andere culturele organisaties.

Het boek geeft o.m. informatie over volgende Belgische kunstenaars en/of kunstenaarskolonies (in alfabetische volgorde): Als Ick Kan (kunstvereniging, Louis Artan de Saint Martin, Louis-Gustave Cambier (waarvan net een publicatie is verschenen n.a.v. een expo in 2022, Brussel), Odette Collon, Samuel De Vriendt, Joe Englisch, Jules Filliaert, Lucien Frank, De Genkse kunstenaarskolonie, James Lillie Graham (die in de Antwerpse polders schilderde met Melsen en Sauter), de Grimbergse kunstenaarskolonie, Adriaan-Jozef Heymans (en de schilderskolonie van Wechelterzande), Louis Houwaert (frère Siméon), vriend van Marten Melsen, De Kalmthoutse (of grijze) school, Henry Luyten, en de Brasschaatse Ecole des Beaux-Arts, Marten Melsen (oeuvre-catalogus in voorbereiding), Jenny Montigny, Kurt Peiser (waarvan op dit moment een expo loopt in Museum De Reede), Jozef Posenaer, Henricus (Rik) Sauter (beeldhouwer) (expo en publicatie in voorbereiding), Andreas Schotel, museum Jakob SMITS (expo lopend), Leo Spanoghe (recente publicatie), De school van Tervuren, Louis Thevenet (monografie verschijnt in maart 2024, met expo in het museum van Halle), Eugeen Van Mieghem (over wie deze week de monografie is verschenen “Van Mieghem en de Groote Oorlog”), War Van Overstraeten, Guillaume Van Strydonck, Eugene Verdyen (monografie verschenen n.a.v. expo in Charliermuseum) Oscar Verpoorten (oeuvre-catalogus in voorbereiding), Edmond Verstraeten (expo in Duitsland net afgesloten)

Info: Jan H. Melsen, voorzitter Stichting Marten Melsen vzw, Stabroek – +32-475-623 557 – jan_melsen@yahoo.com 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

3 reacties

  1. een geweldige proficiat voor het initiatief. zoals je weet schreef ik “vier uit de Antwerpse polder “. daarin komt oa Maarten Melsen uitvoerig aan bod.
    graag koop ik het boek als steun
    met veel kunstgroetjes.
    lutgart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *