Kunstenaar Henri Van Straten in de kijker


In maart zet de gemeente Kalmthout Henri Van Straten (1892-1944) in de kijker. Deze kunstenaar woonde en werkte in de Geusenbacklaan in Heide. Hij verdween spoorloos op 4 september 1944, toen hij vanuit Antwerpen te voet de frontlinie wilde oversteken op weg naar huis.
Henri Van Straten behoorde met Frans Masereel, Jan-Frans Cantré, Jozef Cantré en Joris Minne tot de zogenaamde Grote Vijf. Zij gaven na de Eerste Wereldoorlog de houtsnijkunst in Vlaanderen en in Europa een nieuwe impuls. Van Straten was door zijn talent en opleiding in die groep ongetwijfeld de knapste en ook meest gevoelige kunstenaar. Dat blijkt uit het rijke en zeer diverse grafische oeuvre dat hij heeft nagelaten. Maar ook als realistisch-expressionistisch schilder, tekenaar en lithograaf, toonde hij een meesterschap dat door zijn vroege dood nog niet op volle waarde wordt geschat.
Om deze onderschatte kunstenaar opnieuw in de belangstelling te brengen, organiseert de gemeente Kalmthout een tentoonstelling, een lezing en een wandeling.
– De tentoonstelling met linosneden, litho’s, schilderijen en tekeningen vindt plaats in het Vangeertenhof (Heuvel 2) op zaterdag 18, zondag 19, zaterdag 25 en zondag 26 maart 2017 van 10 tot 17 uur. De toegang is gratis.
– De lezing door Ludo Raskin is op zondag 19 maart om 14 uur in de balkenzaal van Arboretum Kalmthout(Heuvel 8). De lezing is gratis, maar graag inschrijven voor 16 maart via cultuur@kalmthout.be of 03 620 22 67.
– Op zondag 26 maart kan je deelnemen aan een gegidste wandeling door het dorp Heide, waar Van Straten woonde en werkte tot aan zijn dood. Vertrek aan het station van Heide om 14 uur. Deelnemen kost 5 euro. Graag vooraf inschrijven via toerisme@kalmthout.be of 03 666 61 01.
Info: www.henrivanstraten.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder