Koninklijke Ganzenrijders Stabroek houden Jubileumrijden voor 100-jarig bestaan

STABROEK – Op zaterdag 18 mei zal de Dorpsstraat in Stabroek opnieuw het decor zijn voor een bijzondere editie van het gansrijden. Hoewel het gansrijdersseizoen voorbij is, rijden de oud-koningen en oud-ruiters van de Koninklijke Ganzenrijders Stabroek een speciale editie, om de 100ste verjaardag van de vereniging te vieren.

Het belooft een grote feestdag te worden voor de Ganzenrijders van Stabroek. Eerder dit jaar vierde ze hun jubileum al met een grote receptie en een groot teerfeest in De Rosmolen. Tijdens hun gansrijden had een groot aantal ruiters zich speciaal opgemaakt met hemd en rode das, zoals in de ‘goeie oude tijd’. Op 18 mei volgt de volgende activiteit in het feestjaar: het jubileumrijden.

Omstreeks 13.30 uur vertrekken de ruiters van de Hoeve Brouwers richting het gemeentehuis, waar het gemeentebestuur de vereniging zal ontvangen voor een receptie. Om 15.30 vertrekt het roodgele legioen van het gemeentehuis in stoetvorm richting de Dorpsstraat, waar ter hoogte van café De Klok het jubileumrijden plaatsvindt vanaf 16 uur. Nadien zal de nieuwe koning gevierd worden op het Jubileumsbal, in zaal De Rosmolen.

30 oud-koningen en oud-ruiters kruipen opnieuw hun paard op om als enige ooit gekroond te worden tot de koning van het jubileumrijden. De oudste ruiter van dienst is Ludo Adriaenssens. Lid geworden in 1964 en koning in 1976. Onder de ruiters zijn er ook vier keizers bij: Johan Cuypers (1986), Bert Van Bunder (1988), Peter De Bie (2004) en Arne Bastiaenssens (2014).

Ook enkele ruiters die nog deelnemen aan het gewone gansrijden, rijden deze zaterdag onder de galg. Lars Jongenelen (koning 2021) is de jongste ruiter en Koen Van Look (koning 2020, 2023) is de laatst regerende koning die onder de galg zullen rijden.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *