Koningsrijden in Lillo en Hoevenen

gans-spotlight-3
Lillo
In Lillo wordt door de Ware Gans traditioneel de zondag van Halfvasten gereden voor de koningskroon. Dat is nu ook weer het geval en het wordt dus zondag 10 maart.
De paarden worden klaargemaakt in de voormiddag op de parking aan de Scheldelaan bij de ingang van het dorp. De bijeenkomst van leden, genodigden en muzikanten gebeurt om 12 u 15 in de feesttent die wordt opgesteld omdat het Kruitmagazijn niet meer ter beschikking is. Alle leden dienen in kiel te zijn uitgedost.
De receptie begint om 12u30 en gaat tot 13u30. Zij is enkel voor leden en genodigden. Koning Len De Cock wordt uitgehaald en biedt de receptie aan. Er zijn 25 ruiters ingeschreven. De man op de zesde plaats Jackie Van Eyck zal waarschijnlijk forfait moeten geven wegens een verwonding. De uittredende koning voert de optocht aan die na het uithalen door het dorp trekt en die de verschillende aangesloten herbergen en horecazaken bezoekt. Het eigenlijke spel begint om 15 uur op het Kazerneplein waar de galg staat opgesteld. Nadat de nieuwe koning gekend is wordt er verder gevierd in de feesttent.
Gansrijden in Hoevenen
Zondag 10 maart wordt weer de hoogdag van de Hoevense ganzenrijders, dan wordt er gestreden voor de felbegeerde koningskroon. Omstreeks 9 uur komen de ruiters met hun paarden en ook het voetvolk bijeen aan café ’t Uveltje op de Markt. Even later vertrekt de stoet naar de Leugenberg met als eerste stop de Kantine Voetbal Leugenberg en de volgende café Peanut. Met nog een oponthoud ten huize Gert Vandekeybus in de Hoge Weg gaat het via Krekelberg en Ettenhoven naar de hoeve Pauwels in de Kerkstraat voor het uithalen van Koning 2012 Jimmy De Doncker. Daar is een broodmaaltijd en soep voorzien voor de ruiters en hun gevolg. Vanaf 13.15 uur volgen nog twee bezoeken, het eerste aan café “De Vliegclub” Bunderdijk en het volgende aan café “Den Oude Barreel”. Om 14.45 uur vertrekt de stoet dan naar het Frans Oomsplein, met voorop klaroen en vlag, dan de wagen met de muzikanten, koning en ruiters en als laatste de koets met doktoor en verpleegsters.
De strijd om het veroveren van de ganzenkop begint om 15 uur en zal gedaan zijn rond 18 uur. Er zullen 32 ruiters deelnemen,voor Gert Vandekeybus is het dit jaar de 25ste keer. Omroeper van dienst is Rudi Jansegers en snijmeester Gert Vervloet.
Van zodra de nieuwe koning gekend is volgt het Koningsbal in de zaal van het J.O.S. (jeugdontmoetingscentrum) Kerkstraat 89. Na bijeenkomst in ’t Uveltje gaat het met fanfare stoetsgewijs daar naartoe.

Wegomleiding doorstromingsverkeer N114/Markt-Kerkstraat

Omdat de gewestweg N114 – delen Markt en Kerkstraat – geruime tijd volledig wordt afgesloten voor het verkeer, geldt er vanaf 11u00 een gesignaliseerde wegomlegging. Het doorgaand verkeer richting Stabroek en Antwerpen wordt omgeleid via de Witvenstraat.
Er gelden volgende maatregelen:
Parkeerverbod vanaf 8u30 tot +/- 20u00 in volgende straten:

  • Frans Oomsplein
  • Markt
  • Witvenstraat
  • Pauwelsdreef tussen Kerkstraat en Witvenstraat

Eénrichtingsverkeer vanaf 8u30 tot +/- 20u00 in:

  • Witvenstraat tussen Hoge Weg en Hooghuisstraat, rijrichting wordt omgedraaid (van Hoge Weg naar Hooghuisstraat)

De zondagdienst van de Lijn volgt de omleidingsroutes. De haltes aan het Frans Oomsplein worden tijdelijk niet bediend. Er worden in de onmiddellijke omgeving vervanghaltes voorzien.
Maak uw verplaatsingen voor of na de richttijden van het gansrijden. Informeer uw bezoekers over de verkeerssituatie. Zoek een geschikte plaats voor uw auto moest u zich toch verplaatsen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder