MARIABURG/KAPELLEN – De kerstperiode is een tijd van vreugde, samenzijn en geven. De kerstmarkt op het Van de Weyngaertplein in Mariaburg-Ekeren stond vorige weekend in het teken van een goed doel. De opbrengst gaat integraal naar het We Love Mariefonds. Marie (3) overleed 12 jaar geleden aan een zeldzame kanker. Mama Julie De Keersmacker pende haar verdriet en hoop neer in het zelfhulpboek Op Pad met verdriet.
Bij aankomst op de kerstmarkt werd je meteen ondergedompeld in een sprookjesachtige sfeer. De geur van versgebakken wafels en pannenkoeken en warme glühwein kwam je tegemoet, terwijl honderden lichtjes bij valavond de kraampjes verlichtten. Op het podium kerstmuziek, maar ook pop en jazz. Ook dit jaar ontbraken de jachthoornblazers van Brasschaat niet.
de jachthoornblazers van Brasschaat
De kerstmarkt bood een breed scala aan kraampjes, sommige met uniek ambachtelijk gemaakte geschenkjes. Kinderen konden zich laten schminken of deelnemen aan spelletjes. De kerstmarkt in Mariaburg is niet alleen genieten van een feestelijke sfeer, maar ook een gelegenheid om samen te komen en even te denken aan diegenen die ons hebben verlaten.
Kinderen konden zich laten schminken
Tientallen vrijwilligers hebben de handen ineengeslagen om het project doen slagen. De opbrengst van de kerstmarkt gaat naar het We Love Mariefonds. Het fonds schenkt Sterrenwachterpakketten, bijhorend prentenboek en het luisterverhaal aan langdurige zieke kinderen of kinderen die geconfronteerd worden met ziekte, verlies of overlijden.
Woord en beeld
Tijdens de behandeling van Marie schreef Julie haar doen en laten neer in een dagboek. Na het overlijden van haar dochtertje vroeg een uitgever haar dagboek te herwerken en in boekvorm om te zetten. “Dat gebeurde met vallen en opstaan en veel hulp van derden”, vertelt Julie. In Marie beschrijft ze hoe zij en haar man en toen haar 5 jarige dochter Axelle de strijd met de ziekte beleefde. Van dat boek werden 20.000 exemplaren verkocht.
Julie, mama van Marie, in gesprek
Veel lezers gingen met Julie in gesprek. “Ik wilde de mensen vertellen hoe diep ons gezin heeft gezeten en wat dat met ons heeft gedaan, maar ik vond de woorden niet”, zegt Julie. “Ik krabbelde wat op papier, geen woorden, maar beelden. Het waren stenen, groot, klein, dik en dun. Ik plaatste er een korte tekst bij en zo ving ik woorden die zinnen werden.” De steen werd het symbool van verdriet. Hij is soms een blok aan je been en soms een steunpunt. Ook voor dochter Axelle was het moeilijk om over verdriet te spreken. Zij kreeg aan huis de steun van een creatieve therapeut, zodat ze haar gevoelend in tekeningen kon verwerken.
Golven
Het boek Op pad met verdriet kwam tot stand in de luwte van de stilte tijdens corona. “Ik probeer op een zachte manier weer te geven wat verdriet met mij en mijn gezin heeft gedaan. In mijn tekeningen heb ik het symbool van een steen gegeven en met die steen ben ik op pad gegaan.” Het is een verhaal geworden met golven, want zo gaat dat met verdriet.” Julie verdiepte zich in alternatieve therapieën en bezocht verschillende therapeuten. “In Breda stootte ik op een opleiding, waarbij coaching gekoppeld werd aan kunst. Zo kwam mijn diepste verdriet, waar ik de woorden niet voor vond, plots naar buiten via tekeningen.
Julie De Keersmaecker verdeelt haar boek in 3 hoofdstukken, telkens kleurrijk geïllustreerd met prachtige tekeningen in aquarel. In De diepte van verdriet beschrijft Julie hoe hard ze bezig was het hoofd boven water te houden. Ze had ook geen oog voor de mensen om haar heen. Op pad met verdriet beslist Julie om de immense reus van een berg te beklimmen en in De waarde van verdriet gaat ze op weg naar huis. “Verdriet is een deuropening die het leven groter en rijker maakt”,zegt Julie.
Julie met het boek “Op pad met verdriet”
Troostpop
Het We Love Mariefonds is gegroeid uit de eerste kerstmarkt georganiseerd door de zus van Julie. Het was de bedoeling om met de opbrengst het genezingsproces van Marie mede te bekostigen. “Na het overlijden van Marie in 2012 wilden we de opbrengst van de eerste kerstmarkt gebruiken om andere gezinnen te helpen in een proces van afscheid nemen”, vertelt Julie. Dat gebeurt in verschillende vormen. De Sterrenwachter is een troostpop waar een kind zijn of haar gevoelens mee kan delen en waartegen hij open en eerlijk kan zeggen wat er in hem of haar leeft. Het Wolkenverhaal is een luisterverhaal dat vertelt wat er met al onze tranen gebeurt daarboven in het Wolkenpaleis van de Sterrenwachters. Een bijzonder verhaal waar je als gezin, therapeut(e), klas, maar ook als (groot)ouders naar kan luisteren en nadien ook creatief mee aan de slag kan. Dankzij het Wolken-/Sterrenwachter EHBO-boekje krijg je tools aangereikt om samen over tranen en gevoelens te praten. We Love Mariefonds richt zich tot gezinnen in heel Vlaanderen die te maken hebben met verlies en verdriet. (mw)
Op pad met verdriet, Julie De Keersmaecker, uitgegeven door Manteau, 144 bladzijden.
www.welovemariefonds.store