PUTTE – Kasteel Ravenhof, één van de parels in Stabroek, werd gebouwd in de 19de en de 20ste eeuw. Sinds 1979 is het kasteel eigendom van de gemeente Stabroek. De voorbije jaren werd echter duidelijk dat er dringend renovatiewerken nodig zijn. Momenteel staat het kasteel in de steigers voor de renovatie van het buitenschrijnwerk.
De waardevolle ramen krijgen een professionele restauratiebeurt onder begeleiding van Karuur architecten uit Antwerpen en projectleider Jürgen De Bie van het aannemersbedrijf Verstraete-Vanhecke, gespecialiseerd in renovatie- en restauratiewerken.
Het verfijnde schrijnwerk, dat zo typerend is voor het kasteel, wordt aangepakt. Het houtwerk wordt hersteld of vernieuwd en opnieuw geschilderd. Het originele glas blijft zo veel mogelijk behouden, maar hier en daar worden er wel voorzetramen geplaatst om energie te besparen. Het houtwerk wordt niet alleen vernieuwd of hersteld, maar ook opnieuw geschilderd. Door de jaren heen kreeg het houtwerk vele lagen verf in verschillende tinten. De kleur van het houtwerk zal bepaald worden op basis van het kleurhistorisch onderzoek uitgevoerd door Erfgoed Vlaanderen. “ Elk raam en elke deur is door de diensten van Erfgoed Vlaanderen grondig bestudeerd en voorzien van een renovatie-etiketje met een kleurenpalet.”, vult burgemeester Rik Frans aan.
Voorbereiding
“Voorafgaand aan de werken wordt alle glaswerk bekeken of er nog originele glasplaten aanwezig zijn. Vervolgens wordt al het te recupereren glas geïnventariseerd zodat het, na de restauratie van het schrijnwerk, terug geplaatst kan worden. Bij verschillende raamgehelen werden er doorheen de jaren op onoordeelkundige wijze achterzetraampjes geplaatst in functie van de verluchting van de ruimte. Deze elementen zijn weinig functioneel en worden bij de restauratie van de ramen verwijderd” zegt projectleider Jürgen De Bie.
Na het demonteren van het glas worden de raamopeningen afgeschermd met een voldoende stevige houten plaat. Voorafgaand aan de terugplaatsing wordt alle beglazing van een raam of reeks uitgestald en wordt er nagegaan of er geen al te grote afwijkingen zijn tussen het uitzicht van de glasplaten. De ramen worden voorzien van dubbele beglazing, voor de gebogen ramen wordt een dun dubbel glas geplaatst. Al de sluitingen (de espagnoletten) worden hersteld. Het plaatsen van de nieuwe ramen in het dak zal na de herstelling van het dakgebinte plaatsvinden.
Herstellen smeedwerk
Het uitgangspunt van de herstelling van het smeedwerk is dat het oorspronkelijke uiterlijk behouden blijft. De ijzeren en stalen onderdelen, voor de ramen en van de deuren worden alleen vervangen als het oorspronkelijk onderdeel niet meer kan worden gerepareerd. Al het materiaal wordt op de dag van demontage naar het atelier gebracht. In het atelier wordt het zorgvuldig gestraald en gecoated. De oorspronkelijk ornamenten, die verguld waren, krijgen door middel van bladgoud of een goudverf terug een gouden laagje.
Wat voor veel bezoekers een doorn in het oog is, is het pvc rolluik aangebracht voor de dubbele deur in het centrale bouwdeel aan de achterkant van het kasteel, eigenlijk de oorspronkelijke voorzijde. Deze zal vervangen worden door een eikenhouten rolluik.
De werken worden geraamd rond 1.000.000 euro excl. BTW.
Restauratie dak
Om het dak, dat aangetast werd door de boktor, te restaureren rekent de gemeente op overheidssteun. Het kan echter twee jaar duren voor zo’n dossier kan afgerond worden. De gemeente hoopt om misschien in het voorjaar 2025 aan de slag te kunnen gaan.