Jos Meesters al vijftig jaar present op Sluitingsprijs Putte-Kapellen

“Samen met Rik Van Steenbergen bleven we er ooit drie dagen hangen’’

Dinsdag 11 oktober staat met stip genoteerd in de agenda van oud-renner Jos Meesters (67). Hij nam zelf drie keer deel aan de Sluitingsprijs en tekent nu al 50 jaar na elkaar present op de wielerhoogdag in Putte-Kapellen. “Inzake sfeer is Putte-Kapellen ongeëvenaard. Ik ben er na de koers, samen met Rik Van Steenbergen, ooit eens drie dagen blijven hangen in de cafés maar ik weet zeker dat er nu nog evenveel bier vloeit als vroeger’’.

Jos Meesters, uit Ekeren-Donk, was drie jaar beroepsrenner en reed drie maal de Sluitingsprijs Putte-Kapellen. Sindsdien is hij verknocht aan het wielerevenement en zal er dit jaar voor de vijftigste keer aanwezig zijn. “Ge kunt nergens binnen komen of je komt een oud-renner tegen’’ zegt Jos. “Het succes van deze koers is te danken aan de hartelijke en gemoedelijke sfeer. Toeschouwers en supporters hebben er ook echt contact met de renners. Na de koers worden er soms zelfs renners gespot op de dansvloer in de omliggende cafés’’.

Doorzakken

De Sluitingsprijs is de afsluiter van het Belgische wielerseizoen en dan mag er stevig gefeest worden zegt Jos. “Vroeger waren er zelfs beroepsrenners die thuis vertelden dat ze in Putte moesten rijden maar er nooit aan de start hebben gestaan. Op de dansvloer in de cafés waren ze des te actiever’’. Als rechterhand van Rik Van Steenbergen heeft Jos heel wat herinneringen aan Putte. “Na de laatste koers van Rik waren we drie dagen vermist. We hebben toen alle cafés van Putte afgedaan. Voor de koers gingen we bij mensen thuis aanbellen om ons te verkleden. We kozen er steevast een mooie woning uit omdat we wisten dat er dan ook een badkamer zou zijn. Sommige bewoners vroegen zelfs om het jaar nadien terug te komen’’.

Uitzonderlijke sfeer

De sfeer op de Nationale Sluitingsprijs is volgens Jos uniek in Vlaanderen. “Een spontane volkskermis, dat is de beste omschrijving. De sfeer van vroeger is er 50 jaar later nog steeds. Misschien is het een beetje minder gemoedelijker maar dat stoort niet. Supporters en toeschouwers zien de renners elf maal passeren en dat geeft een band waardoor je meegesleurd wordt in het verloop van de koers. Sinds vorig jaar is er een nieuw parcours over Berendrecht en Stabroek en dat komt de koers zeker ten goede’’. Jos en Rik Van Steenbergen hadden een jarenlange vriendschapsband. “Ik heb de laatste racefiets van Rik en in het jaar 2000 vertrok een rit van de Ronde Van Frankrijk in Antwerpen. Rik mocht de start geven met een vlag waarop de naam van de startplaats met het jaartal geborduurd staat. Normaal wordt de vlag nadien overhandigd aan de betrokken burgemeester. Rik heeft mij die vlag toegestopt en ik heb ze dan ook gehouden’’.


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *