Inwoners kaarten wateroverlast aan bij Polderdistrict: “Zoeken naar een concrete oplossing”

POLDERDISTRICT – Meerdere inwoners in Berendrecht en Zandvliet kampen al maanden met wateroverlast. Enkele initiatiefnemers trokken met 135 handtekeningen naar het districtsbestuur om het probleem aan te kaarten. Burgemeester Carl Geeraerts (N-VA) sprak al met betrokken partners om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

De problematiek begon eind vorig jaar. “Bij inwoners die voordien nooit problemen hadden, zaten ze plots met kelders die onder water stonden”, vertelt een van de initiatiefnemers. “Op korte tijd is dat probleem bij heel wat inwoners toegenomen.” Uit een tiental straten in het centrum van Berendrecht en Zandvliet konden de initiatiefnemers ongeveer 135 adressen verzamelen. Met dat dossier trokken ze naar het districtsbestuur.

Het bestuur erkende het probleem en liet via mail weten dat ze met alle betrokken partners op zoek gaan naar de oorzaak. Verschillende beken, kanalen en sluizen zijn eigendom van andere organisaties of bedrijven: Port of Antwerp-Bruges, Natuurpunt (die natuurgebied Opstalvallei beheert), Waterlink (die de baangrachten onderhoudt), Stad Antwerpen, de provincie (die instaat voor de belangrijkste grachten), de Vlaamse Milieu Maatschappij (die de stuw en waterhuishouding beheert) en Agentschap Natuur en Bos.

“Natuurpunt houdt blijkbaar de sluizen aan de Opstalvallei hoog, aan het voormalige containerpark is een duiker van een van de beken ingestort en de breedte van de Antitankgracht is bijna verviervoudigd”, klinkt het bij de inwoners die niet snel een oplossing zien voor dit complex probleem.

Onderzoek op locatie

Ook voor het district is het niet makkelijk om door de bomen het bos te zien, maar ze is wel gretig op zoek naar de juiste oorzaak. “Al moeten we het wel een beetje relativeren, want er is over heel Vlaanderen ontzettend veel water gevallen de laatste maanden. Maar ja, er is wel degelijk een probleem en daar zijn verschillende oorzaken voor”, zegt burgemeester Carl Geeraerts (N-VA).

Het district kaartte de problematiek al verschillende keren aan bij alle betrokken partners en trok voor een laatste keer aan de alarmbel. “We hebben gezegd: de beken staan vol en kelders lopen onder. We moeten nu weten wat het probleem is en hoe we dat gaan oplossen.”

Burgemeester Geeraerts is al met verschillende partners op onderzoek geweest.  “In januari zijn we met VMM en burgemeester Rik Frans uit Stabroek op verschillende locaties geweest waar en op sommige plaatsen bleken de waterpompen defect te zijn. Met de stad Antwerpen, de provincie en de haven zijn we in gesprek geweest. Ook met andere partners gaan we dat doen. Al zullen we wel op hun betrokken eigendom kijken, om te zien of ze ons niets wijsmaken.”

Voorlopig is er nog geen oplossing uit de bus gekomen, maar daar hoopt Geeraerts snel verandering in te brengen. “Op 26 juni zitten we met al die partners aan tafel om het probleem te stoppen. Het is simpel: de grachten moeten dicht of open waar het nodig is. We willen dat de wateroverlast stopt voor al onze inwoners.” 

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

5 reacties

  1. hier in Ekeren het zelfde probleem ,als je een wandeling maakt Rozemaaiveld , Pastorijveld zie je overal de darmen uit de kelders te voorschijn komen ik heb is horen zeggen dat de vernieuwde rioolbuizen een oorzaak zouden kunnen zijn vroeger waren die van beton en daar kwamen mettertijd barsten in waardoor het grondwater zo kon wegvloeien in de riool ,nu zijn dat plastiek buizen en natuurlijk de overvloedige regen doet het probleem alleen maar groter worden

  2. Een oude kwaal, waar al jaren geen aandacht aan geschonken wordt. Een goede doorstroming van het water dat van hogere gebieden komt is een prioriteit, waar nooit naar gekeken is.

  3. Wij wonen van 1975 in de Zandvlietse Dorpstraat en hebben nog nooit water in de kelder gehad nu hebben we al meer dan twee maanden water in de kelder de trap is verzadigd de muren trekken water waar zal dat eindigen waar kan je terecht ?
    Graag had ik geweten of we op de hoogte gehouden worden van de vergadering op 26 juni die doorgaat met de bevoegde instanties van dit probleem ik hoop dat er vlug een oplossing uit de bus komt .

  4. Alsook hier Zandvlietse dorpstraat, al weken zijn we aan het pompen.
    Kunnen wij ergens mee tekenen of klacht neerleggen in groep?

  5. hier nog eens een oproep want we weten nog niets hoe het geweest is met de vergadering van 26 juni over de wateroverlast er wordt niets geschreven of gezegd in de nieuws brief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *