Imkervereniging Bijeen geeft afsluitfeest voor bestrijding tegen Aziatische hoornaar

POLDERDISTRICT – Op 23 februari heeft de lokale imkervereniging Bijeen vzw het startschot gegeven van het eerste gecoördineerde ‘Aziatische Hoornaar’-vangstproject. Er werden het voorgaande jaar immers 4 Aziatische hoornaarnesten gemeld in het Polderdistrict en dus was er actie nodig om de biodiversiteit en de honingbijen te beschermen. De vereniging viert het einde van het project op zaterdag 1 juni. 

Na een introductie in het vrijetijdscentrum hebben maar liefst 89 geïnteresseerden zich aangemeld om een zelfgemaakte selectieve val te plaatsen en op te volgen. Een eerste horde was genomen en met dit heus netwerk van vallen kon de actiegroep het gehele grondgebied van Berendrecht en Zandvliet bestrijken. 

In het weekend van 24 en 25 februari werden dan zo goed als alle vallen geplaatst door 4 ploegen van vliegende vrijwilligers. De vereniging stond klaar om deze invasieve exoot aan te pakken. Wat een sterk staaltje team spirit in onze Polder.

Doordat het weer plots verslechterde en de temperaturen terug een dip namen, duurde het nog tot 8 april vooraleer de eerste vangst werd gemeld, in het noorden van het district. Ondertussen werden vallen bijgevuld en konden deelnemers lokstof bijtanken aan de Buitenmolen.

Op moment van dit schrijven staat de teller wel al op 46 bevestigde vangsten en kunnen we ook stellen dat de vallen hun selectiviteit hebben bewezen, want de bijvangsten zijn minimaal. Bijeen vzw hoopt de komende weken nog een aantal koninginnen te vangen, want de koninginnen zijn nu al bezig met de uitbouw van hun primair nestje. Eenmaal ze enkele helpster-hoornaars gekweekt hebben, zullen de koninginnen dit nestje niet meer verlaten totdat de kolonie groot genoeg is om naar het secundaire grote nest te verhuizen, hoog in de bomen. Daar zijn ze nog maar zeer moeilijk op te sporen. 

Eind mei sluit de imkervereniging het ‘lentevangstproject’ af, maar de strijd tegen de Aziatische hoornaar is nog niet ten einde. Bijeen vzw heeft een warme oproep met als slogan “Kijk in uw kot” om nu ook al rond te kijken in tuinhuisjes, houtstallingen, carports, etc, of er geen kleine bolvormige nestjes hangen. Deze nestjes kunnen ook bij de imkervereniging gemeld worden. Belangrijk is om te zien welke wesp er in- en uitvliegt, want aan de vorm van het nestje alleen kan je dit quasi niet onderscheiden van enkele andere inheemse wespensoorten. Als de nestjes groter worden zal professionele hulp ingeroepen moeten worden.

Afsluitfeest

Met deze mooie resultaten spreekt de imkervereniging alvast van een echt succes. En dat zullen ze vieren op zaterdag 1 juni vanaf 14u. Op de bijenweide, kruispunt Windmolenweg en Berendrechts voetpad. Iedereen is van harte welkom. De officiële vangstresultaten zullen worden bekendgemaakt en we komen te weten wie het aantal vangsten het best kon voorspellen. 

Daarna zijn er enkele leuke activiteiten voorzien:

In de grote tent zullen er hapjes en drankjes zijn en er worden enkele interessante bijenvriendelijke planten verkocht. Alle opbrengsten komen natuurlijk volledig ten goede aan de vereniging ter ondersteuning van de bijtjes en hun leefgebied. Voor de jonge garde is er een stand waar zaadbommen gemaakt en gegooid kunnen worden. Wie wil kan een praatje maken met een echte imker en eventueel onder begeleiding eens in een bijenkast kijken. En elke deelnemer die een val gezet heeft, kan ter plaatse een kadootje afhalen. Tegen het einde van het jaar heeft de vereniging nog een kleine verrassing in gedachten maar daarover later meer.

Iwein Coppens – Bijeen vzw

www.bijeenvzw.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *