Klarinetensemble van de Muziekacademie Ekeren brengt première van de Octopussuite van Pierre Barbier

Ekeren – Pierre Barbier (76) volgt compositieleer in de Stedelijke Muziekacademie van Ekeren. Op vraag van de docent componeerde hij een stuk aan de hand van een octotonische toonladder. Deze toonreeks bestaan uit 8 tonen (octo) en biedt een harmonische basis voor improvisatie. Het wordt vooral gebruikt in jazz en klassieke composities.

“Na wat zoeken kreeg ik een melodie die paste in de octotoniek”, vertelt Pierre. “Ik schreef het vierstemmig uit voor klarinetkwartet en doopte het werk De Octopus verwijzend naar de acht tentakels van de inktvis.” Toen kwam de vraag om de suite om te zetten voor saxofoonkwartet.
Het werk werd voor het eerst uitgevoerd op 25 november 2023 door Anemos saxofoonensemble in Amuz en op 3 februari 2024 door het Nordsoen Saxcollectief in het districtshuis van Borgerhout.

“Intussen had mijn Octopus de smaak te pakken en groeide hij uit tot een zesdelige suite met als ondertitel Kyiv”, vertelt de componist. De suite wordt zondag 26 mei om 13 uur uitgevoerd tijdens het Academiefestival van de Stedelijke Muziekacademie van Ekeren door het klarinetensemble van de academie o.l.v. Wim Voet. Inkom gratis. (mw)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *