Hoeveslagerij Gabriels en boerderij ’t Klepperke investeren in windmolens

STABROEK/HOEVENEN – Hoeveslagerij Gabriëls in Stabroek en geitenboerderij ’t Klepperke hebben windmolens geplaatst op hun terrein. De landbouwers gebruiken beide veel energie en willen op die manier meer groene stroom opwekken. Het zijn de eerste landbouwers in de streek die windmolens plaatsen.

Wie al eens voorbij hoeveslagerij Gabriels, in ’s Hertogendijk in Stabroek, of bij ’t Klepperke, in de Rijstraat in Hoevenen, passeert, heeft het waarschijnlijk al gezien. Sinds vorige week staan er op beide terreinen een windmolen. “We hadden allebei al langer het idee om een windmolen te plaatsen”, zegt Leen Brouwers van de hoeveslagerij. “Maar we zijn dat toevallig van elkaar te weten gekomen.”

De windmolen bij Hoeveslagerij Gabriels

Vooral de hoge energiekosten waren een grote reden om te investeren in windmolens. “Wij verbruiken ontzettend veel energie. Onze frigo’s in de beenhouwerij draaien 24 uur op 24 uur en in het najaar draait de koeling in de aardappelloods. We hebben wel zonnepanelen, maar in de winter helpt dat niet veel”, aldus Leen. “Nu hebben we beide, dat is de beste combinatie.”

De windmolen op het erf bij boerderij ’t Klepperke

Ook bij boerderij ’t Klepperke zitten ze met een hoog energieverbruik. “Onder meer voor de ventilatie van de stallen. En wij hebben zelfs geen zonnepanelen”, vertelt Kristel Gommers. “Nu zijn de energieprijzen wel gedaald, maar ze zullen nooit meer zo goedkoop zijn. Het is een duurzame investering die goed is voor het milieu.”

Op de windmolen van ’t Klepperke staat het logo: een geit

Op Facebook kwamen al enkele negatieve reacties binnen over het zicht op de windmolens. “Maar alles is wel in orde”, zegt Tom Hendrickx van ’t Klepperke. “Het hangt van je locatie af of je een windmolen mag plaatsen of niet. Eerst en vooral moet er voldoende wind zijn, dus je mag niet te dicht tegen een bos zitten.” Kristel vult aan: “De molen moet ook op voldoende afstand van de buren staan.” Als ze iets verder hadden gewoond, aan de Ettenhoven, hadden er zelfs nooit windmolens gekomen. Leen: “Daar is een vogelrichtlijngebied en mogen er geen windmolens staan.”

Gabriels en ’t Klepperke moesten wel een vergunning bij de gemeente aanvragen. “Dat was niet evident, want we zijn de eerste in onze streek die een windmolen plaatsen. Ook voor de gemeente was dit helemaal nieuw”, zegt Kristel. Al zijn de landbouwers vooral blij dat het gemeentebestuur akkoord is gegaan met de investering. “Als je een windmolen wil plaatsen, moet je vooral geluk hebben dat je gemeente daarin meegaat. We hebben dit dan ook aan onze gemeente te danken en daar zijn we blij om”, sluit Leen af.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *