Helder Kindercoaching brengt educatief kinderspel uit

Lore Adriaenssens stelt het nieuwe gezelschapsspel voor

STABROEK – Helder Kindercoaching uit Stabroek heeft sinds kort een educatief spel-methodiek uitgebracht voor kinderen: ‘Helden van Kribbelstad’. Dankzij het spel leren de kinderen op een educatieve, maar laagdrempelige manier om te gaan met emotionele ontwikkeling, zelfvertrouwen, lichaamsbewustzijn en verbinding.

Céline Casie en Lore Adriaenssens zijn al bijna twee jaar aan de slag met Helder Kindercoaching in Ettenhoven, in Stabroek. Daarin begeleiden ze kinderen met hun mentale gezondheid en ouders om hun kinderen bij te staan.
“Vanuit onze job merken we dat er vier thema’s vaak terugkomen: emotionele ontwikkeling, verbinding onder elkaar, zelfvertrouwen en lichaamsbewustzijn”, zegt Lore Adriaenssens. Helder zocht een manier om die thema’s vaker aan bod te laten komen. “Het is niet altijd makkelijk om die thema’s bespreekbaar te maken. Ook niet voor ouders, omdat je kinderen niet altijd alles toelaten. We zochten dus een manier om deze thema’s op een laagdrempelige manier tot bij de ouders thuis te brengen.”

Lore Adriaenssens

Gezelschapsspel

De twee coaches dachten eerst aan educatieve box, maar nadien kwam Lore op het idee om een gezelschapsspel te maken. “Een spel-methodiek dat om plezier en ontspanning gaat, maar in de tussentijd leer je ook bij over elkaar en jezelf.” En zo geschiedde. Het spel “Helden van Kribbelstad” kunnen kinderen nu thuis spelen of tijdens therapielessen. Al is zo’n spel-methodiek maken niet evident. “Het feit dat ik in de Chiro heb gezeten, heeft geholpen”, lacht Lore. “En ik speel zelf ook graag en veel gezelschapsspellen. Met die ervaringen ben ik aan de slag gegaan en gaan kijken hoe ik het educatieve aspect in het spel kan betrekken.”

Haar collega Céline Casie zorgde voor de vormgeving. In het spel speel je samen tegen het spel. Drie potloodjes moeten een veilig huisje zoeken, terwijl een slijper de potloodjes probeert te pakken. “Je moet kaartjes trekken om een weg te vormen naar een veilig huis. Op elk kaartje staat een gom, plakband of schaar en die verwijzen naar de opdrachtenkaartjes die ze dan moeten trekken.” De opdrachtenkaartjes staan in het teken van de vier thema’s die ze bespreekbaar wil maken. “Het zijn oefeningen om beter met moeilijke momenten om te gaan. Kinderen kunnen bijleren, maar ook ouders en professionals kunnen zien hoe het kind omgaat in een bepaalde situatie. Enkele voorbeeldjes: reageer alsof je een medaille hebt gewonnen of geef een complimentje. Er zijn ook vragen bij, zoals: wat vind je het leukste aan thuiskomen?”
Allemaal opdrachten staan in teken van het welzijn van het kind. “Het interessante is dat je alle opdrachten kan toepassen in het dagelijkse leven.” Heel wat ouders die bij Helder zijn langs geweest, hebben het spel al gekocht, en ook een zorgjuf is er al mee aan de slag. “Ze vinden het geweldig. Het spel duurt ook maar een kwartier, dus dat maakt het laagdrempelig en kinderen willen het nadien nog eens spelen. In het spelregelboekje staan ook wat tips.”
Ook voor professionals is het een handig spel. “Zoals voor het CLB of andere kindercoaches en het is ook makkelijk te gebruiken in een therapiesessie. Daarnaast zou ik het ook heel graag in kinderziekenhuizen aanbieden.”, zegt Lore

Het spel-methodiek is voor iedereen beschikbaar. Via de website van Helder kan je het kopen voor 66,18 euro.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *