Hartfalendag in AZ Klina te Brasschaat

Patiënten informeren en sensibiliseren over hartfalen, dat is het doel van de “Dag van het hartfalen”. Hartfalen is een chronische ziekte waarbij het hart niet in staat is voldoende bloed door het lichaam te pompen. Kortademigheid, vermoeidheid, gezwollen voeten of plotse gewichtstoename? Het zijn mogelijke symptomen.
Hartfalen is niet altijd een ouderdomsziekte. De gemiddelde leeftijd van hartfalenpatiënten is 69 jaar, toch kan de aandoening elke volwassene treffen. De sensibilisering richt zich dus tot iedereen, ook tot jongere mensen. Op vrijdag 10 mei krijgt elke geïnteresseerde aan de infostand of tijdens een voordracht meer informatie over deze ernstige aandoening. De persoonlijke bloeddruk wordt gemeten en voor risicopatiënten wordt een gratis bloedtest voorzien.
Dr. Walter Smolders, nationaal coördinator van de sensibiliseringscampagne en cardioloog in AZ KLINA: “Hartfalen komt in België erg veel voor. Cijfers geven aan dat hartfalen een progressieve chronische aandoening is die voorkomt bij 2 tot 4 % van de algemene bevolking. Hartfalen gaat gepaard met een verslechtering van de levenskwaliteit en een hoge hospitalisatiegraad (belangrijkste reden van opname bij mensen ouder dan 65). Ook voor onze politici moet onze boodschap over hartfalen worden herhaald. Sommige standaardbehandelingen en diagnostische middelen worden in België niet meer vergoed en vallen ten laste van de patiënt of het ziekenhuis. Hierdoor dreigt er een wig te ontstaan tussen wat Europese richtlijnen voorschrijven en de eigenlijke zorg.”
Dr. Walter Smolders benadrukt dat een betere kennis van de symptomen bij het publiek, leidt tot vroegere diagnose, aangepaste behandeling en betere prognose.
Hartfalendag in AZ KLINA, vrijdag 10 mei 2013 van 13u tot 17u30, iedereen welkom.
Inschrijven of informatie?  hartfalendag@klina.be of 03 650 50 54.
AZ KLINA, Augustijnslei 100 – Inkomhal en auditorium

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder