Goud, brons en 6de plaats voor PITO-leerlingen op het BK Lassen

vlnr.: Killian Bovée, Senne Engelen, Nicolas Joossens
en hun leerkrachten Ward Hendrickx en Brenda Vermeiren


STABROEK – Op 8 en 9 november vond in Ciney het Belgisch kampioenschap Lassen plaats. Op dat kampioenschap namen drie oud-leerlingen van PITO in Stabroek deel. Killian Bovée won goud en Senne Engelen pakte de bronzen medaille. Nicolas Joossens behaalde een knappe zesde plaats. Onder leiding van leerkrachten Ward Hendrickx en Brenda Vermeiren behaalde PITO al zes medailles in vier jaar tijd.

Elk jaar organiseert WorldSkills Belgium een Belgisch kampioenschap voor alle technische sectoren in België. PITO leverde dit jaar drie oud-leerlingen voor het BK lassen. De 21-jarige Killian Bovée behaalde goud en de 19-jarige Senne Engelen brons. Beide werken voor Stork in de Haven. De 21-jarige Nicolas Joossens, die voor J. De Jonge werkt, behaalde een zesde plaats. Alle drie werden ze klaargestoomd voor dit BK door leerkrachten Brenda Vermeiren en Ward Hendrickx, die beide ook ooit een gouden medaille wonnen.

“In 2000 was ik de eerste leerling van PITO die deelnam aan dat BK en toen won ik al zilver. Een jaar later behaalde ik dan een gouden medaille.”, begint Ward Hendrickx als hij terugdenkt aan zijn tijd. “In 2009 begon ik hier als leerkracht en in 2016 pikte ik met mijn leerlingen de draad weer op om aan wedstrijden deel te nemen. Een jaar later wonnen we al onmiddellijk goud en zilver op het BK lassen van WorldSkills Belgium.”
“Een jaar later was oud-leerling Brenda Vermeiren onze kandidaat en zij won ook de gouden medaille. Ze mocht naar het EK in Budapest en daar behaalde ze een knappe vijfde plaats. Ze had op dat moment het record van aantal punten van alle vrouwen die ooit hebben meegedaan. In datzelfde jaar werd ze ook leerkracht en mijn collega op de PITO.”

Als ex-winnaars van het BK sloegen Ward en Brenda de handen in elkaar om hun ervaringen te delen met de nieuwe kandidaten voor PITO. Ward Hendrickx: “Oud-leerlingen mogen dus ook deelnemen aan het BK en elk jaar komen ze zichzelf aanbieden. Zelfs voor volgend jaar heb ik al meerdere kandidaten. Uit de scholen zelf mogen we maar twee leerlingen selecteren. Dat doen we hier met een lasproef en een miniversie van het BK.”
De juiste ingesteldheid is belangrijk voor Ward en Brenda. “We zoeken niet alleen maar (oud-)leerlingen met talent, maar vooral diegene die het echt willen, goesting hebben en hun vrije tijd daaraan willen opgeven. Motivatie is veel belangrijker dan talent en daar willen wij mee werken. Op die manier hebben we sinds 2017 ook elk jaar op het podium gestaan.”

Goud, Brons en een 6e plaats

Het Belgisch kampioenschap wordt georganiseerd door de Waalse organisatie, WorldSkills Belgium. Het is een competitie voor alle technische sectoren, waaronder dus het lassen, die gesubsidieerd wordt door de Waalse regering. De winnaars mogen op kosten van de Waalse regering naar het WK of het EK.

“Die competitie duurt twee dagen in de expo in Ciney. Iedereen kan ook gratis binnen en op een korte afstand volgen wat de deelnemers maken, er komt dus veel druk bij kijken.”, vertelt Ward. Binnen de sector van het lassen moeten ze technische opdrachten maken die op tijd staan. Ze streven echt naar de perfecte lassing met het minste aantal fouten.” En aan dat streefdoel voldeed Killian.
“Het was zweten toen ik op dat podium stond, maar eens ik hoorde dat ik had gewonnen, was ik enorm blij en mijn ouders ook.”, begint Killian Bovée. “Drie jaar geleden werd ik tweede en dat vond ik heel spijtig. Dat zat zwaar tegen, waardoor ik dit jaar wel extra gemotiveerd was. Die gouden medaille pakken was dan ook echt zalig.”
Maar om zo’n gouden medaille te halen, moet je veel over hebben. “In het begin is dat lastig, want je spendeert er veel vrije tijd aan. Maar eens je in die finale staat, besef je wel dat het serieus wordt en begin je extra hard uw best te doen en dan is dat ook niet meer zo erg dat je geen vrije tijd hebt.” Maar dat harde werk leverde dus wel een gouden medaille op en dat staat goed op de cv. En opslag? “Nee, spijtig genoeg niet. Dat ga ik is moeten navragen.”, lacht Killian.

De 19-jarige Senne Engelen kreeg brons. “Ik was vereerd, ook omdat ik een van de jongere kandidaten was, omdat ik net ben afgestudeerd. Het is een mooie eer om mijn naam in die wereld te geven en dit geeft me nu al motivatie om volgend jaar mezelf te verbeteren.” Senne nam twee jaar geleden ook al deel. “In het vijfde middelbaar geraakte ik door de preselecties, maar toen had ik te weinig ervaring. Ervaring die ik de afgelopen twee jaar wel heb opgedaan.”

Nicolas Joossens belandde niet op het podium, maar is toch tevreden met zijn knappe zesde plaats. “Heel dat proces naar die finale was wel stresserend, ik heb gewoon afgewacht hoe het ging lopen. Maar in die finale is het wel voor echt, natuurlijk. Ik ben dan ook wel tevreden met die zesde plaats, maar volgend jaar wil ik beter doen.”

Drie mooie prestaties, dat vinden ook leerkrachten Brenda en Ward. “Dat moment op het podium blijft echt heel stresserend.”, aldus Brenda. Ook voor Ward zal het nooit wennen. “Mijn streefdoel blijft een volledig podium van PITO. We zijn al een paar keer dichtbij geweest. Sinds 2017 hebben we drie gouden medailles, twee zilveren en één bronzen medaille.
”Brenda was één van die eerste gouden medailles sinds 2017. “Ik was echt fier op Nicolas, Senne en Killian. Wij steken daar zelf onze vrije tijd in, maar die mannen ook. Die hoeven hier niet te zijn, maar ze willen dat en ze doen dat niet voor niets. Ik ben dus zeer tevreden.”

Voor Senne en Killian is het nog niet voorbij. Brenda: “Het podium mag elk jaar op weekend met de top drie van alle sectoren van WorldSkills Belgium. Op dat weekend wordt getest hoe alle deelnemers kunnen samenwerken. Geen technische proeven, maar karaktervolle opdrachten om de veerkracht en het karakter te testen.”
Op dat weekend wordt dan beslist wie dit jaar naar het WK in Shanghai mag. “In het lassen is dat normaal de gouden medaille, tenzij hij die proeven niet goed doet. Dus als Killian zotte toeren uithaalt op dat weekend, wordt het nog spannend.”, lacht Brenda.
Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.