Gert Verhaert van Rustpunt start schoolproject in Gambia

HOEVENEN – Gert Verhaert van Rustpunt Begrafenissen in Hoevenen is gestart met een mooi schoolproject in het Afrikaanse Gambia. Gert gaat samen met een groep vrijwilligers een schoolgebouw opknappen en er vanaf september inclusief onderwijs opstarten voor kinderen met een beperking.

Het idee om een project op te starten begon met een familiereis door Gambia. “We hebben daar heel wat projecten bezocht en veel mensen leren kennen,” vertelt Gert. Tijdens zijn reis werden er al enkele dingen snel duidelijk. “Voor ouders die kinderen hebben zonder problemen, is het al moeilijk om rond te komen, laat staan voor ouders die kinderen met een beperking hebben.”

Voor kinderen met een beperking is er dus amper voorziening in Gambia. “We hebben daar echt schrijnende toestanden gezien.” En dat is niet alles. “Net zoals in veel ontwikkelingslanden is er veel corruptie in Gambia en vaak zijn niet zo slimme mensen daar het slachtoffer van.”

Nood aan onderwijs

En dan is onderwijs de oplossing. “Alles begint bij onderwijs. De grote bevolkingsverschuiving zorgt ervoor dat de iets slimmere mensen uit Afrikaanse landen naar Europa trekken, maar de mensen die geen onderwijs kunnen volgen, blijven alleen hier achter.” Daarom startte Gert het project op. “Om met enkele lokale vrijwilligers het onderwijs daar te ondersteunen en te zorgen dat mensen die daar studeren, ook daar in hun regio blijven werken.”

In het stadje Birkama vond Gert een lap grond om er een school te bouwen, maar dat plan veranderde snel. “We vonden een school waar nog één klas, één leerkracht en één directeur is. We gaan die school helemaal renoveren zodat meer kinderen daar les kunnen volgen. Vanaf september starten we daar met inclusief onderwijs voor 100 leerlingen en in de heel nabije toekomst meer dan 300.” Er zal ook een hulppost komen met een dokter voor de school en de regio. “En op onze lap grond staat nu een waterput en gaan we papaya en mango kweken om te verkopen. Dat geld gaat naar het project.”

(lees verder onder de foto)

Inzameling

Tot hiertoe zorgde Gert zelf voor de financiële steun, maar al snel kreeg zijn project helpende handen van enkele vrijwilligers uit de regio. “Zo konden we al snel de vzw ‘Rustpunt in Gambia’ oprichten met heel wat mensen.” Onder meer Polderhart werkt mee aan het project. “Bij Polderhart kunnen mensen spullen doneren aan Gambia. In mei willen we een 40-voet container met al die spullen naar Gambia sturen.”

Er zijn ondertussen al heel wat spullen verzameld, maar ze zijn nog op zoek naar specifiek materiaal. “Schoolstoelen, schoolbanken, krijtborden, maar ook binnendeuren en keukenmateriaal zijn nodig.” En ook materiaal voor de kinderen. “Zoals lege schriften waar ze op kunnen schrijven, Engelstalige kinderboeken of buitenspeeltuigen.”

Een inzamelactie levert vaak veel op, zo kon Gert al heel wat medicatie verzamelen. “Ik ben ondertussen al een tweede keer naar Gambia afgezakt, met verzamelde medicatie. Dat was fantastisch voor die mensen. Gewoon al een doosje paracetamol betekent ontzettend veel voor hen.”

Werkweek

Wanneer de container met al dat materiaal in Gambia aankomt, zal ook Gert terug enkele dagen afzakken naar het Afrikaanse land. “Ik plan er dan een werkweek in om het schoolgebouw te renoveren, de klaslokalen te schilderen, de versleten schoolbanken die er staan op te knappen en al het materiaal dat meekomt, te sorteren en in de klaslokalen in te richten.”

En ook daarvoor rekent Gert op de hulp van mensen met een warm hart. “Gepensioneerde elektriciens, lassers, schrijnwerkers of andere vrijwilligers zijn zeer welkom. Reiskosten vallen best goed mee.” Maar ook werkmateriaal zou handig zijn voor Gert en zijn vrijwilligers. “Helaas hebben ze daar geen Brico,” lacht hij. Ook in september gaat Gert over en weer naar Gambia om het project van dichtbij te steunen.

KDG Hogeschool

En wanneer de schoollokalen opgeknapt zijn, hoopt Gert op een fijne samenwerking met de KDG Hogeschool. “Er zijn gesprekken om een project op te starten om laatstejaarsstudenten hun stage daar te doen. Ook voor die studenten zou dat heel leerrijk zijn, want ook wij kunnen nog veel leren van hen.”

Doneren of helpen kan via Rustpunt In Gambia vzw BE11 7350 6601 4548 (KBC), via de Facebookgroep Gert in Gambia, Polderhart of de lokale vzw in Gambia: www.enenn-foof.org.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *