Gansrijders van Stabroek steunen boeren

ruiter en landbouwer Peter Costermans initiatiefnemer van de steunactie

Gansrijders van Stabroek gaan boerensjaaltje dragen als steun voor de boeren

STABROEK – Tijdens het gansrijden van zondag 19 februari in Stabroek zullen de ruiters een boerensjaaltje dragen als steun voor de boeren. De toekomst van de landbouw is erg onzeker en het gansrijden stamt af van de boeren, boerenknechten en -zonen.

Het uniform van de Koninklijke Ganzenrijders van Stabroek zal er deze zondag iets anders uitzien. “Zondag dragen we een rood boerensjaaltje rond onze arm”, laat het bestuur weten. “Het gansrijden stamt af van de boeren, boerenknechten en -zonen. We doen dit eenmalig, als steun voor de landbouwers.” Het sjaaltje zal in de toekomst dus niet officieel tot het uniform van de ganzenrijders behoren.

De vraag voor deze steunactie kwam van ruiter en landbouwer Peter Costermans. “Er hangt veel boven het hoofd van de landbouwer: het Nationaal Park, de Nieuwe Rand en het Stikstofakkoord. Veel leden van alle gansrijdersverenigingen hebben weides die dreigen te verdwijnen.” De plannen met de landbouwsector hebben dus ook effect op het gansrijden.

En het stopt niet alleen bij de grond van de ganzenrijders. “Op die weides staan ook paarden die meedoen aan het gansrijden. Een paard houden wordt dus ook duurder. Het zijn zaken die allemaal van belang zijn voor het gansrijden, zeker omdat we op zondag met drie verenigingen rijden.” Naast Stabroek, rijden de ganzenrijders ook in Berendrecht en in Zandvliet deze zondag.

Peter Costermans vraagt daarom de steun van de Koninklijke Ganzenrijders van Stabroek: “Steun de sector met een boerensjaal. Het is ondertussen al een steunsymbool VAN de boeren VOOR de boeren.” Volgens Peter gaat het niet om een politiek signaal of protestactie, maar om een symbolische steunactie.

En die steun komt er, want het gansrijden heeft een nauwe band met de landbouw. “Het gansrijden stamt af van de landbouw, ze haalden de paarden van stal om het volk te vermaken tijdens carnaval. Het is niet onverstandig om de band met de landbouw regelmatig in de verf te zetten”, sluit Peter af.

Of de andere gansrijdersverenigingen de steunactie van Stabroek volgen, is nog niet duidelijk.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

3 reacties

  1. wat hebben wij nu nog, bijna alles moet van het buitenland komen ,en het beetje dat we nog hebben, willen ze ook nog afpakken, laat de boeren met rust ,zij voorzien ons van voeding,en melk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *