Finse delegatie leert bomen verzorgen in Stabroek en Kapellen

Wie dacht dat Finnen niets meer te leren hebben over bomen verzorgen heeft het mis. In bomen omhakken zijn ze top maar hoe ze bomen best snoeien en verzorgen, daarvoor komen ze hun licht opsteken bij de afdeling Tuinbouw van PITO Stabroek. Op donderdag 1 maart zetten ze de theorie om in praktijk op het domein van het Atheneum Irishof waar ze o.m. de techniek van het boomklimmen werden geoefend..
Deze week was een Finse delegatie leerkrachten en studenten op stage in het PITO te Stabroek. Vorig jaar bezochten drie leerkrachten , onder de leiding van coördinator voor Lifelong Learning Program Xavier Geerolf, het Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto in Savonlinna, Finland om een opleiding duurzame bosbouw en het werken met harvester en forwarder te volgen. Deze week waren twee Finse leerkrachten te gast in het PITO Stabroek waar ze o.m. kennis maakten met alternatieve en milieuvriendelijke manieren van rooien, snoeien en verzorgen van bomen. Donderdag oefenden ze de hele dag op het domein het Atheneum Irishof en het internaat Heidehof aan de Kapelsestraat. Het bezoek kadert in een Leonardo da Vinci-uitwisselingsproject, gesteund door de Europese gemeenschap.
PITO heeft de knowhow en het Atheneum Irishof en internaat Heidehof hebben het gedroomde terrein om de theorie om te zetten in praktijk. Sinds 1 september 2011 maken zowel PITO als Atheneum Irishof deel uit van dezelfde scholengemeenschap. Beide scholen vonden onmiddellijk een raakvlak om samen te werken. Het Atheneum Irishof ligt in een immens groen domein dat heel wat onderhoud vergt. De afdeling Tuinbouw van PITO heeft nood aan voldoende oefen- en praktijkmogelijkheden, vooral voor het leren snoeien, demonteren en vellen via de techniek van het boomklimmen. Technisch adviseur Xavier Geerolf en leerkracht Wim Voet namen dan ook graag het voorstel van Atheneumdirecteur Bettina Devos aan om samen te werken aan het ecologisch project van de school.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.