Dorpspunt Achterbroek viert eerste verjaardag met tien dagen vol festiviteiten

copyright Koen Fasseur

De provincie Antwerpen investeerde zo’n 100.000 euro in het dorpspunt.

KALMTHOUT/ACHTERBROEK – Eind oktober bestaat het dorpspunt in Achterbroek één jaar en dat wordt gevierd. Het voormalige kloostergebouw heeft zich snel ontpopt tot een bruisende ontmoetingsplek met bar voor buurtbewoners. Het succes van dit initiatief is te danken aan de inzet van de vele vrijwilligers en de steun van zowel de gemeente Kalmthout, Ferm als de provincie Antwerpen.


Een levendige ontmoetingsplek voor jong en oud

Sinds de opening is het dorpspunt, in Achterbroek een dorpshuis genoemd, uitgegroeid tot een levendige ontmoetingsplek waar zowel jong als oud elkaar kunnen ontmoeten, wat tegelijk het tekort aan horecavoorzieningen in de buurt benadrukt.
“Het participatietraject Veerkrachtige Dorpen benadrukte al het verlangen naar meer sociale interactie in het dorp,” vertelt Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Dorpen- en Plattelandsbeleid. “Het oprichten van een dorpspunt bleek een van de oplossingen te zijn. Dit dorpspunt is een fysieke locatie in het dorp die voorziet in verschillende basisvoorzieningen, zoals ontmoetingsmogelijkheden. De specifieke invulling ervan wordt bepaald door de lokale behoeften, wensen en mogelijkheden.”

De provincie Antwerpen investeerde zo’n 100.000 euro in het dorpspunt van Achterbroek.   Hoewel sommige activiteiten nog groeiruimte hebben, trekken creatieve ateliers, plaatselijke wandelingen en maandelijkse evenementen zoals bingo-avonden, kinderwoensdagnamiddagen en dartscafé’s al aanzienlijk wat bezoekers. Tijdens de openingsuren serveert het dorpspunt gemiddeld 55 consumpties. Bovendien dient het dorpspunt als een multifunctionele ruimte voor gemeentelijke diensten, verenigingen en zelfstandigen in de buurt, waar ze vergaderingen en opleidingen kunnen organiseren. Ferm, dat haar kennis en ervaring deelt, speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van het dorpspunt.

Vrijwilligers: De drijvende kracht achter het succes
Met maar liefst 60 actieve vrijwilligers heeft het dorpspunt Achterbroek al een groot aantal vrijwilligers. Het merendeel van deze vrijwilligers is actief betrokken bij het buurtcafé. Anderen zetten zich in voor verschillende initiatieven, waaronder digiparents, vertelcirkels, diverse hobby-activiteiten en samenleesgroepen. Daarnaast zijn er toegewijde vrijwilligers die zich inzetten voor specifieke werkgroepen, zoals sociale media, planning, financiën, inrichting en drankvoorziening. Vrijwilligers bepalen zelf hoe vaak ze aanwezig willen zijn en welke soort taken ze uitvoeren. Deze flexibele aanpak draagt bij aan het succes van het dorpspunt.

“Het Dorpshuis in Achterbroek kent na 1 jaar een bloeiende werking,” stelt Lukas Jacobs, burgemeester van Kalmthout. “De vrijwilligers zijn de reden van dit succes. Alle activiteiten vertrekken vanuit de kracht van de mensen die er zich vrijwillig inzetten. Zowel jong als oud komen er regelmatig over de vloer. Als gemeente maakten we van dit oude klooster een fraai ingericht pand en de ligging naast de school en over de parochiezaal zijn mooi meegenomen. Tegelijk zorgen verschillende medewerkers vanuit de gemeente en OCMW voor een goede ondersteuning. Samen met de provincie en Ferm is er een goede basis gelegd om de toekomst van het dorpshuis te verzekeren. Want er was nood in Achterbroek aan een leuke plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Later dit jaar starten de werken aan de weide naast de parochiezaal, over het dorpshuis. De gemeente kocht dat aan en het wordt ingericht als openlucht ontmoetingsplein, omgeven door groen en speelruimte.”

Toekomstige initiatieven
Er zijn ook andere toekomstige samenwerkingen op komst, zoals het openen van een mamacafé en het betrekken van duaal leren in het onderhoud van de tuin. Zo hielpen leerlingen al bij het aanplanten van kruidenbakken en het verwijderen van onkruid in de tuin. Binnenkort biedt het dorpspunt ook vers lokaal voedsel aan. Met dank aan Versmakers kun je binnenkort een doos met lokale seizoensproducten bestellen, rechtstreeks van de boer. Deze producten zullen gemakkelijk te bestellen zijn en op te halen in het dorpspunt.

10 dagen vol festiviteiten
Het eenjarig jubileum viert het dorpspunt met tien dagen vol festiviteiten. Van 27 oktober tot en met zondag 5 november staat in de schooltuin achter het dorpspunt een spiegeltent waarin allerhande activiteiten voor jong en oud worden georganiseerd.
Bekijk het aanbod.

Een verrassingsoptreden in de spiegeltent copyright Koen Fasseur

De festiviteiten vinden plaats van 27 oktober tot en met zondag 5 november in het Dorpspunt, Achterbroeksteenweg 192, 2920 KalmthoutDEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *