Delwaidedok krijgt nieuwe “klanten”

Verschillende bedrijven investeren in totaal 650 miljoen euro in de vrijgekomen ruimte van het Delwaidedok in de Antwerpse haven. Aan dit dok tussen Berendrecht, Stabroek en Lillokomt er plaats door het vertrek van containerbedrijf MSC. In de plaats komen Sea Invest group (Sea Tank) met een nieuwe tankterminal, het Amerikaanse Zenith Energy (vloeistoffen en bulk) en IMT dat overkomt van het Hansadok.
De nieuwe investeringen zouden voor ongeveer 42 miljoen ton aan extra overslag zorgen. “Het dok krijgt daarmee een tweede en mooie toekomst. Het blijft een kroonjuweel op de Rechteroever”, zegt topman Eddy Bruyninckx. Voor de havenbaas die op nieuwjaar met pensioen gaat is dit een uitstekend afscheidscadeau. Voor havenschepen Marc Van Peel brengen de investeringen meer bedrijvigheid, én aanzienlijk meer werkgelegenheid. Om te beginnen gaat het om 500 mensen alleen bij Sea Invest, die betrokken worden bij de constructie van bedrijfsinstallaties. Later komt er vast werk voor 200 tot 300. De Arabische groep ERS komt aan het Delwaidedok niet meer aan bod.
“Dat is maar goed ook, zegt burgemeester Rik Frans van Stabroek met een zucht van verlichting. Hij blijft aandringen op milieumaatregelen en zorg voor de mobiliteit. Ook districtsburgemeester Carl Geraerts is bekommerd om de veiligheid. Anderzijds is hij verheugd omdat Berendrecht grotendeels verlost is van het stof van kolen en ertsen. Die worden immers hoe langer hoe minder gebruikt door centrales en hoogovens. Ook de werkgelegenheid vindt hij positief.
Alain Paenen van het actiecomité voor het behoud van de laatste polders vindt dat met het wegvallen van stof en lawaai, nu geen compensaties meer nodig zijn. Bovenop eist hij dat de landbouwgronden die ingenomen zijn door een zogenaamd natuurgebied, zouden hersteld worden en dat boerengrond niet verwaarloosd wordt zoals hier en daar al te merken valt. (sdl)

Het Delwaidedok ligt er op dit ogenblik meer en meer verlaten bij. Na nieuwjaar gaat dit veranderen.
Het Delwaidedok ligt er op dit ogenblik meer en meer verlaten bij. Na nieuwjaar gaat dit veranderen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder