Polderdistrict plant weer tulpen maar ontruimt oorspronkelijk veld

 

Dit beeld verdwijnt omdat het oorspronkelijk tulpenveld bij het buitendijks compensatiegebied werd gevoegd. "Stoemelings" volgens Natuurpunt.
Dit beeld verdwijnt omdat het oorspronkelijk tulpenveld bij het buitendijks compensatiegebied werd gevoegd. “Stoemelings” volgens Natuurpunt.

Morgen woensdag 9 november plant het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo 160.000 tulpenbollen in verschillende kleuren en soorten. Dit gebeurt in afwachting van de vierde tulpenpluk die plaatsvindt in het voorjaar van 2017. De planting gebeurt machinaal vanaf 10 uur. Er wordt een nieuw tulpenveld aangelegd ter hoogte van de Bomenbank. Daar komt ook een nieuwe evenementenweide. Zowel tulpenveld als feestweide moeten de haven de plaats ruimen omdat het terrein aan de inkom van Berendrecht tot het compensatiegebied zouden behoren. Dit is tegen de zin van het Polders Actiecomité dat hiertegen protesteert. “Het kan niet dat binnendijks een zogezegd natuurgebied aangelegd wordt”, zegt Alain Paenen die eerder meer dan duizend handtekeningen inzamelde tegen het innemen van de Opstalpolder. Paenen verwijst trouwens naar een folder die door Natuurpunt werd uitgegeven en waarin staat dat de evenementenweide “stoemelings” werd opgenomen in het compensatiegebied.
Hoe dan ook zullen de tulpen, die op 9 november worden geplant, volgroeid zijn tegen voorjaar 2017. Om de tulpenbollen aan te kopen en te planten, betaalt het district 12.500 euro.
Tot midden vorige eeuw was de tulpenpluk in de voormalige polderdorpen een bedrijfstak en vond er een kermisgebeuren plaats naar aanleiding van de oogst. Het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo en de stad Antwerpen willen dit erfgoed graag in stand houden en organiseren daarom elke twee jaar een tulpenpluk. In het voorjaar van 2017 kunnen alle bezoekers een gratis bosje tulpen gaan plukken tijdens het oogstfeest.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *