De Sociale Kruidenier ‘De Molen’ ondersteunt en begeleidt al 10 jaar kansarmen

De inzet van de vele vrijwilligers voor het verstrekken van voedselhulp met respect en waardigheid is een inspiratie voor ons allemaal.

STABROEK/HOEVENEN – Armoede is een sociaal onrecht en sluit mensen uit van de samenleving!  In een tijdperk waarin voedselonzekerheid een groeiend wereldwijd probleem is, spelen sociale kruideniers een cruciale rol.

Op initiatief van de parochie en Welzijnsschakels in Stabroek groeide de idee om een sociale kruidenier op te starten. Eind 2013 werd in Stabroek de vzw ‘De Molen’ opgericht met als doelstellingen hulp, ondersteuning en begeleiding te bieden aan kansarmen, mensen in armoede en mensen met weinig of geen inkomen ongeacht hun verblijfsstatuut. Zaterdag 27 maart 2014 kwamen de eerste Stabroekenaren, die er nood aan hadden, winkelen bij de Sociale kruidenier ‘De Molen’.

“10 jaar geleden boden wij hulp aan een 10-tal gezinnen. De teller heeft lang op 20 à 25 gezinnen gestaan, maar de laatste jaren komen wij aan een zestigtal gezinnen die hier komen winkelen”, zeggen Marc Smits en Gilberte Van de Mert, die al vanaf de opstart erbij betrokken zijn.

“We hebben nu een 30-tal vrijwilligers, maar we kunnen er nog altijd gebruiken, we richten dan ook een oproep naar jongere mensen toe om mee de sociale kruidenier te ondersteunen” zegt Gilberte.

Bij Sociale Kruidenier “De Molen” vind  je de noodzakelijke basisproducten zoals voedings-, verzorgings- en huishoudproducten die aan prijzen die sterk onder de marktwaarde liggen, kunnen aangekocht worden. “De ‘klanten’ kiezen zelf hun producten en betalen”, zegt Marc. “Via bakkerij de Schutter krijgen we gratis broden en van Hoeveslagerij Gabriels ontvangen we bewerkte bereidingen, die in het weekend niet verkocht werden, zoals o.a. schnitsels ….  Deze worden meteen zaterdagavond zorgvuldig ingevroren. Dat scheelt heel veel in onze portemonnee” zegt Gilbert. “Verder houden we al de reclameaanbiedingen van de warenhuizen in het oog en vullen zo onze rekken bij aan”.

Ook de afdeling 2de handskleding van ’t Wiekske, draait goed. Er komt veel aanbod binnen en regelmatig wordt er geselecteerd en gebeurt het dat kleding, dat al lang in de rekken hangt naar het asielcentrum gaat.
De personen die in aanmerking komen om te mogen winkelen worden doorverwezen door onder meer het OCMW of het Ziekenfonds …. , zij maken een evaluatie en bepalen of iemand klant kan worden. Na een kennismakingsgesprek krijgt de klant zijn persoonlijke toegangskaart. Afhankelijk van de gezinssamenstelling kunnen de klanten aankopen doen voor een weekbedrag dat varieert van 25 € voor een alleenstaande tot 44 € voor een gezin van vier of meer personen.


In de Sociale Kruidenier vind je ook een ontmoetingsplaats waar gezellige activiteiten plaatsvinden  zoals o.a. maandelijks samen koken of waar je samen een leuke babbel kan doen met een gratis tasje koffie of thee. Deelnemen aan activiteiten van Rap op Stap kan ook via de Sociale Kruidenier geregeld worden.

Momenteel vind je de Sociale kruidenier nog in de Kleine Molenweg 18 (ingang langs Begijnhof) en is de winkel open op donderdag van 13u00 tot 17u15. Op 2 mei is het de laatste dag in Stabroek en verhuist De Sociale Kruidenier naar het Schoem in Hoevenen. Vanaf 14 mei kunnen de klanten in de winkel terecht op dinsdag van 15 tot 18.30 uur en op donderdag van 14 tot 17 uur. De ontmoetingsruimte is open op dinsdag van 13 tot 18.30 uur en op donderdag van 13 tot 17 uur. “De locatie in het Schoem is ongeveer van dezelfde grootte als die hier in Stabroek”, zegt Marc Smits. “Er is een winkel- en ontmoetingsruimte en we hebben een grote stockageplaats die we delen met de voedselpakkettendienst van de gemeente”.

Het 10 jarig bestaan van de Sociale kruidenier ‘De Molen’ zorgt voor een extraatje voor de klanten. Zij krijgen op hun aankoop op donderdag 28 maart en donderdag 4 april 10 % extra korting.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *