Boek "Laveren om de Schelde" voorgesteld

In de Hogere Zeevaartschool in Oosterweel werd vorige week het boek ‘Laveren om de Schelde’ voorgesteld dat zopas uitgegeven werd door Lannoo.
Het brengt de geschiedenis van de Permanente Commissie van Toezicht op de Scheldevaart die al sinds 1839 bestaat en waarvan de werking vandaag actueler is dan ooit. Dit gezien de bouw van de Schelderadarketen, de opeenvolgende Scheldeverdiepingen en het gemeenschappelijk Vlaams-Nederlands beheer van de stroom.
De commissie ontstond ingevolge het Scheidingsverdrag van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Zij beperkte zich aanvankelijk tot het toezicht op de ‘betonning’ (de vaarwegmarkering) en het loodswezen. Later speelde zij een grote rol in het tot stand komen van de nautische samenwerking tussen Nederland en België, later Vlaanderen.
De slagvaardigheid van de Commissie uitte zich recent nog door het instellen van een nieuwe op- en afvaartregeling naar en vanuit Antwerpen. Die speelt maximaal in op de nieuwe vaarmogelijkheden op een verdiepte Schelde.
Het boek werd geschreven door twee ervaren nautische experts: kapitein/loods Marc Claus uit Gent en luitenant ter Lange Omvaart Jacques Leblanc uit Brussel, allebei opgeleid in de Hogere Zeevaartschool.(sdl)

foto: De schrijvers van het boek samen met de Vlaamse en de Nederlandse voorzitter van de Scheldecommissie.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *