Climaxi geeft toelichting over PFAS-vervuiling in en rond de haven van Antwerpen

STABROEK/HAVEN – Climaxi nodigt op 9 maart, om 14u in De Rosmolen, Kerkendam 8, Stabroek, prof. Em. Jacob De Boer uit om meer toelichting te geven over de PFAS-vervuiling in en rond de haven van Antwerpen.

De PFAS-vervuiling kwam in 2021 aan het licht in Zwijndrecht rond de site van productiebedrijf 3M. De chemische stof wordt gebruikt om producten vetafstotend en waterdicht te maken. De meest gekende producten zijn Tefal-pannen, waterafstotende make-up, papieren rietjes en brandblusschuim. PFAS is de verzamelnaam voor 6000 chemische fluorverbindingen. Het is toxisch en stapelt zich op in ons lichaam. Te hoge PFAS-waarden leiden tot een slecht werkend immuunsysteem. Deze stoffen zijn mogelijk kankerverwekkend en horen niet thuis in ons leefmilieu.

Climaxi ijvert voor strengere normering en controle op de uitstoot van PFAS. Bij afvalverbrandingsoven Indaver, vlakbij Stabroek, wordt het PFAS-afval van 3M, Chemours (NL) en de Oosterweelverbinding verbrand. De afvalverbrandingsoven staat vlakbij de dorpskern van Stabroek. Indaver deed al forse investeringen om haar afvalwater te zuiveren maar er blijft heel wat onduidelijkheid over uitstoot via de lucht. In februari kwam VITO met een studie over de uitstoot via de schouw. Jammer genoeg zijn de emissies zwart gemaakt en blijven buurtbewoners en organisaties in het donker tasten over de impact van de uitstoot via de schouw. Prof. Em. Jacob De Boer geeft aan op deze manier de studie niet te kunnen interpreteren.

De Nederlandse toxicoloog Professor emeritus Jacob De Boer onderzoekt al jaren de effecten van chemische vervuiling op de mens. Vzw Grondrecht, het PFAS-burgercollectief uit Zwijndrecht, schetst aansluitend de situatie rond de strijd voor een proper leefmilieu in Zwijndrecht en hoe 3M en de overheid actie ondernemen.

Meer info via info@climaxi.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder