Botanisch vuurwerk tijdens Hamamelisfeesten in Arboretum Kalmthout

De bloemen van de toverhazelaar, Hamamelis, bloeien meestal op kale takken. Oude exemplaren groeien hoog en breed, waardoor je tussen kleurrijke, geurige wolken wandelt.   Copyright: Arboretum Kalmthout


KALMTHOUT – De winterbloeiende toverhazelaars, Hamamelis, zijn het paradepaardje van provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout. In de arboretumtuin vind je de grootste en de oudste collectie op het Europese vasteland. Bezoekers kunnen er elke dag de betoverende wintersfeer opsnuiven en om 14 uur deelnemen aan een rondleiding.

Elke winter toveren honderden Hamamelis-struiken de tuin om tot een zee van geel, oranje en rood. Hun bloempjes op kale takken zorgen niet alleen voor een botanisch vuurwerk, ze verspreiden ook een overweldigend, zoet parfum doorheen de tuin. Geen betere redenen dus voor een bezoek aan een écht Hamamelisfeest.

Een uitgestippelde wandelroute brengt bezoekers langs de mooiste exemplaren uit de Hamamelis collectie. Bij het toegangsticket tot de tuin zit een routeplan dat bezoekers wegwijs maakt doorheen het 13,5 ha groendomein.   Elke toverhazelaar draagt een naambordje met ook de Nederlandse naam, en de herkomstregio wanneer het een botanische soort is. De naambordjes staan langs de paden goed zichtbaar opgesteld. De collectie toverhazelaars van Arboretum Kalmthout omvat zo’n 120 verschillende variëteiten, waarvan sommige bijna 100 jaar oud zijn!

Miss Hamamelis 2024
Wie een bloeiende toverhazelaar in de tuin of op het terras heeft, kan op zondag 28 januari 2024 meedingen naar de titel ‘Miss Hamamelis 2024’. Daarvoor brengen deelnemers het mooist bloeiende takje op hun struik naar Arboretum Kalmthout. Een professionele jury beoordeelt de tentoongestelde inzendingen in verschillende categorieën, van de mooiste tot de best geurende, en ook bezoekers kunnen een stem uitbrengen in de publieksjury. Voor elke inzender van een winnend takje is er een passende prijs.   De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 28 januari 2024 om 15 uur.
Takjes inleveren kan aan de balie op vrijdag 26 en zaterdag 27 januari tijdens de openingsuren, of op zondag 28 januari van 10 tot 10.30 uur.

  De mooiste toverhazelaartakken uit de tuinen en terrassen van Arboretum Kalmthout gaan in competitie tijdens Miss Hamamelis-verkiezing op zondag 28 januari 2024.
  Copyright: Arboretum Kalmthout


De wereldberoemde toverhazelaars staat in bloei tot eind februari.

Info: www.arboretumkalmthout.be


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder