Bewoners Bosdreef Kapellen vragen maatregelen tegen toegenomen verkeer

Bosdreef: beperkt tot 30km/u maar zeer smal, (tegenovergestelde) passanten moeten wachten

 KAPELLEN – De bewoners van de Bosdreef zijn het zat omdat hun straat is veranderd in een halve autosnelweg. Ze vragen actie van het gemeentebestuur en leggen zelf ook alternatieven op tafel.
De Bosstraat verbindt de Heidestraat Zuid met de Hoogboomsteenweg. De eens zo rustige dreef is nu veranderd in een erg drukke sluikweg met verkeersonveiligheid en overlast tot gevolg. Contacten met de gemeentelijke diensten publieke ruimte en leefmilieu leverden niets op en daarom wendt de buurt zich nu rechtstreeks tot de verantwoordelijke schepenen Koen Helsen en Frederik van Haaren.
“Met lede ogen hebben wij moeten zien en ondervinden dat onze ooit zo kalme dreef is  herschapen in een halve autostrade waar lokale bewoners als paria’s worden aanzien. Wij hebben ze nog niet exact geteld maar wij vermoeden dat hier dagelijks makkelijk 1.000  wagens passeren en dan praten we nog niet over zware vrachtwagens, tractorcombinaties”, klinkt het bij de buurtbewoners. 
Onnodig toe te lichten dat dit leidt tot gevaarlijke situaties, meestal voortkomend uit  onaangepast rijgedrag. Daar blijft het niet bij. Het sluikstorten en de berm gebruiken als  het deponeren van blikjes, flessen, plastic, voedingswaren is een onplezierig nevenverschijnsel. 
Het eerste deel van de Bosdreef, vanaf Heidestraat Zuid tot aan de rotonde geldt een snelheidsbeperking van 30 km per uur en is er eenrichtingsverkeer. De gemeente plaatste er snelheidsremmers, maar aanhangwagens rijden er zo vlug mogelijk over en dat zorgt voor veel lawaai. Zware vrachtwagens en tractoren ondervinden hier niet de minste hinder van. Omdat het daar erg smal is moeten fietsers, joggers en wandelaars opzij gaan om niet te worden aangereden. Vanaf de rotonde volgt een lang recht stuk waar tot 50 km per uur mag rijden en is er verkeer in de twee richtingen en verandert de Bosdreef in een racebaan”, volgens heel wat bewoners.

vanaf rotonde/manege, limiet tot 50km/u, let op stippellijn/vrachtwagen op foto 2 net voor deze de bocht induikt met mogelijke tegenliggers/fietsers etc

De buurtbewoners hopen dat de gemeente actie onderneemt en leggen zelf ook alternatieven voor. “Maak van de Bosdreef een verkeersluwe straat of zelfs een fietsstraat. Maak de Bosdreef ontoegankelijk voor doorgaand zwaar verkeer. Gemarkeerde wandel- en fietspaden betekenen meer veiligheid en beperk de maximum snelheid overal tot 30 km per uur.In het brede gedeelte kunnen grote bloembakken als snelheidsbeperkers fungeren en geregeld politiecontrole kan ook helpen”, suggereren de buurtbewoners.

laatste rechte stuk alvorens aan lichten Hoogboomsesteenweg te komen.


Schepen Koen Helsen is op de hoogte van het probleem. “We hebben al enkele ingrepen uitgevoerd, zoals het plaatsen van snelheidremmers en het invoeren van een maximumsnelheid van 30 km per uur. Het blijkt nu dat die maatregelen niet doeltreffend genoeg zijn en daarom kijken we ook alo verder. Op dit moment beschikken we nog niet over exacte metingen van het aantal voertuigen dat gebruik maakt van de Bosdreef en daarom gaan we die telling organiseren. He is belangrijk dat we kunnen gebruik maken van objectieve data”, legt Koen Helsen uit.

Werken Hoogboomsteenweg
De wegwerkzaamheden aan de Hoogboomsteenweg spelen een belangrijke rol in deze verkeerssituatie. “Veel chauffeurs vonden, al dan niet via Waze, een traject vi de Bosdreef om de hinder van wegeniswerken te vermijden. Maar op 15 maart zijn die werken afgerond en dat zal in elk geval voor verbetering zorgen”, denkt Koen Helsen. (evdw)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *