50 jaar De Bierpruvers en 49ste carnavalstoet: “Zaterdag 2 maart vieren we onze jubilee”

EKEREN – De carnavalsvereniging De Bierpruvers bestaat 50 jaar. Ze mogen koninklijk aan hun naam toevoegen. De slogan voor hun 49ste carnavalstoet op zaterdag 2 maart luidt dan ook: ‘Feest Allemaol Mor Meer – ‘T Is Onze Jubilee’. Omwille van corona werd carnaval één keer geannuleerd. Volgend jaar wordt het dus stoet nummer 50.

Districtsburgemeester Koen Palinckx voorziet prins René van de nodige attributen, waardig aan zijn functie.  

De Karnavalsvereniging (toen met k) De Bierpruvers werd opgericht op 11 december 1973. De naam verwijst naar vroegere tijden toen de Oude Heerlijkheid Ekeren een bierbrouwersdorp was. Eigenlijk is carnaval in Ekeren veel ouder. In 1966 koos de KWB voor een eerste prinsenpaar. Bij de oprichting van De Bierpruvers werd Jan Geeraerts de eerste voorzitter. Onder meer voor zijn bijdrage aan het carnaval in Ekeren ontving Jan in 2021 de prestigieuze Akerprijs. Prins Ludo Struyf, de laatste prins van de KWB werd meteen de eerste prins van de Bierpruvers. In 1974 trok de eerste carnavalstoet door Ekeren met als slogan ‘Nauw of Nooit’. De verzustering van Ekeren met het Duitse Andernach vond in het carnavalsleven een goede voedingsbodem.

Hard feesten
“Carnaval is hard feesten, maar ook hard werken”, zegt huidige prins René De Backer. “De voorbereidingen voor de stoet en alles wat er rond hangt, duurt één jaar en nog is het altijd reppen om de deadline te halen.” Ondanks de stijgende kosten kunnen De Bierpruvers zaterdag 2 maart een ferme stoet aanbieden. “Zonder pretentieus te zijn, mag de stoet gerekend worden tot de grootste in onze provincie”, zegt prins René. Uit de zusterstad Andernach komen het Muziekkorps Prinzengarde, de dansmariekes, het prinsenpaar en hun gevolg. Ook de Nederlanders zijn weer op post. “Helaas merken we dat Ekerse groepen het laten afweten”, zegt prins René. “Waar blijven de jeugdverenigingen en de gildes. Hun aanwezigheid in de stoet zou voor hen toch een mooi visitekaartje zijn.” De Lustige Gans, de Notenbomers en de basisschool 3Hoek zijn wel present.

Verkleed bal
Het carnavalsfeest start om 11uur op het Kristus Koningsplein. Daar wordt het beeldje de Bierpruvers aangekleed. Om 14.11uur trekt de publiciteitskaravaan in de Kloosterstraat en Molenstraat de carnavalstoet op gang. ’s Avonds is iedereen, liefst verkleed, welkom in de Akerzaal van het Ekers Hof voor het jaarlijks Bierpruversbal.
Als de volwassenen zondag in hun luie zetel uitrusten, vieren de kinderen carnaval in de Akerzaal. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen, ouders betalen 3 euro. Er zijn prijzen voor elk verkleed kind.
“Zeker niet te verwaarlozen is de steun die we elk jaar krijgen van het district, de stad, de sponsors en de politie”, zegt de prins. “Met onze sponsors maken we ieder jaar een mooie brochure. Sommigen noemen het de ‘Gouden Gids van Ekeren’. “Je vindt er bijna alle handelaars in die in Ekeren en regio actief zijn.” (mw)

Met de sponsors maken de Bierpruvers ieder jaar een mooie brochure. Sommigen noemen het de Gouden Gids van Ekeren.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder