Lezing hkk het Zuidkwartier: door Mark Traa: “Prinses Paulina”

Op zondag 24 maart a.s. om 10.00 uur bij Hotel Dekkers in Ossendrecht organiseert heemkundekring het Zuidkwartier haar 2e lezing van dit jaar. Dit keer wordt de lezing gegeven door Mark Traa en gaat over Prinses Paulina. Aan het eind van de lezing zal dokter Pietsers nog een korte toelichting geven over de mogelijke oorzaken die ten grondslag liggen aan “het kleinste vrouwtje ter wereld”.
‘Prinses Paulina’ speelt zich af aan het einde van de negentiende eeuw. Het is het hartverscheurende relaas van een moeder uit Ossendrecht die haar onvolgroeide dochter uit geldnood laat optreden op de kermis.

Al vanaf haar tweede jaar reist Paulina Musters door Europa als een levende pop. Het publiek vergaapt zich aan het vrolijke meisje met de blonde krullen dat wordt aangekondigd als het kleinste vrouwtje ter wereld. Ze is een groot succes als kermisattractie en treedt op in bekende theaters in Parijs, Londen en Berlijn. 

Haar straatarme familie wordt schatrijk. Maar achter de schone schijn van de bühne gaat een keiharde wereld schuil. Als Paulina zelfs naar New York mag om op te treden, moet haar moeder alle zeilen bijzetten om haar nog een menswaardig bestaan te geven.
Prinses Paulina is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. In zijn lezing zal journalist/schrijver Mark Traa de geschiedenis van ‘Paulientje’ vertellen, die zich deels afspeelt in het Ossendrecht van einde negentiende eeuw.
Heemkundekring het Zuidkwartier nodigt iedereen (dus óók niet-leden) van harte uit om naar deze lezing te komen. De toegang tot deze lezing is gratis.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *