Zwembad Kalmthout een half jaar dicht


Het gemeentelijk zwembad is vanaf nu voor een half jaar dicht voor een grondige renovatie. Dat was nodig want betonrot had de kuip aangetast. Naast het bad wordt ook de rest van het zwembad onder handen genomen.
Kalmthout – Wie nog vlug enkele baantjes wil trekken in het zwembad van Kalmthout kan dat nog tot het einde van deze maand. Vanaf woensdag 1 maart gaan de deuren dicht en begint de aannemer met de grondige renovatie van het volledige gemeentelijke zwembad.
Kalmthouts sportschepen Maarten De Bock : “Ons zwembad is ondertussen bijna veertig jaar oud. We lieten enkele jaren geleden een betonstudie uitvoeren en uit de resultaten bleek dat we te kampen hadden met betonrot in de twee zwemkuipen. Dat moest aangepakt worden. De Vlaamse wetgeving verplicht ons ook om de filterinstallaties van de twee zwembaden te ontkoppelen. Meteen werd duidelijk dat we voor een groot renovatieproject stonden. Die renovatie start op 1 maart. Maar het blijft niet bij enkel de renovatie van de kuip en het betonrot. Ook de douches en de perrons krijgen nieuwe tegels. In het groot bad komt er een nieuwe, ‘flauwe’ trap, die de toegankelijkheid verbetert.”
Het aangetaste beton in de kelder wordt hersteld en beschermd. De vloeren en goten rond de zwembaden worden vernieuwd. De binnenzijde van de zwembadkuipen wordt opnieuw waterdicht gemaakt en we krijgen een overloopzwembad. Dat wil zeggen dat het niveau van het water gelijk komt met de zwembadvloer. Er komen ook nieuwe en professionele startblokken, onderwaterverlichting en een nieuw plafond. Naast de renovatiewerken, investeert de gemeente de volgende jaren ook in energiebesparing. We dienden een project in bij Vlaams minister Muyters, nadat Eandis voor ons een energieaudit opstelde. Daaruit bleek dat we heel wat konden besparen op energie. Zo is er alvast een nieuwe luchtgroep in het zwembad en de kleedkamers voorzien. Er komt energiezuinige verlichting, de leidingen worden extra geïsoleerd en er komt ook een nieuw ventilatiesysteem. Op het dak van het zwembad komen ook nog zonnepanelen”, aldus schepen De Bock.
“Ook het schrijnwerk wordt vernieuwd en er komen zonnepanelen op het dak. Het prijskaartje liegt er niet om. Het gaat hier om een investering van ruim twee miljoen euro. Maar de Vlaamse overheid geeft voor de werken ruim 600 000 euro subsidie”, aldus nog de Kalmthoutse schepen van sport. De werken zijn ingrijpend en nemen dan ook tijd in beslag. Als alles volgens de planning verloopt, heeft de gemeente Kalmthout op 1 september 2018 een vernieuwd en modern zwembad.
Tijdens de werken verhuist de sportdienst naar sporthal Gitok, Vogelenzangstraat 8. De zwemclubs en scholen die gebruik maken van het zwembad, wijken uit naar andere zwembaden of voorzien in alternatieve sportactiviteiten.
Info: Tom.schrooyen@kalmthout.be, 03 620 22 42

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *