Zoekpaal laat gemeentediensten kennismaken met kindvriendelijk beleid

De zoekpaal die meer informatie geeft over een kindvriendelijk beleid.

STABROEK – Bij de gemeentediensten in Stabroek staat er een zoekpaal die meer informatie geeft over een kindvriendelijk beleid. Stabroek is volop bezig met het label van ‘kindvriendelijke gemeente’ te behalen. Met die zoekpaal wil de gemeente haar personeel duidelijk maken dat elke beslissing binnen elke dienst een impact kan hebben op kinderen.

De zoekpaal geeft meer informatie over een kindvriendelijk beleid

In het gemeentehuis, administratief centrum en het magazijn van Stabroek stond er de laatste weken een zoekpaal. Nu is de paal aan zijn laatste halte toegekomen, aan het Sociaal Huis in Hoevenen. “Die paal is een tool van Bataljong, de koepelorganisatie voor Jeugddiensten en -raden”, vertelt Laure Daniëls van de Jeugddienst.
Bij die zoekpaal krijg je meer informatie over een kindvriendelijk beleid. “Het verhaal rond een kindvriendelijke gemeente wordt er helemaal in verteld. Je kan er een quiz op spelen, filmpjes bekijken van ‘kindvriendelijke gemeentes’, je kan er het boek ‘Dalen met een doel’ ontlenen, waarin wordt verteld dat elke beslissing binnen een beleidsdomein invloed heeft op het kind en je kan andere collega’s uitnodigen om de zoekpaal te ontdekken.”


Een multifunctionele zoekpaal dus, maar met welk doel? “Stabroek is volop bezig met het behalen van het label ‘kindvriendelijke gemeente’. Veel gemeentediensten denken dat hun werk of beslissingen niets met kinderen te maken heeft. Op deze laagdrempelige manier willen we iedereen duidelijk maken dat elke beslissing binnen elke dienst een impact heeft op kinderen”, aldus Laure. “Daardoor kunnen ze in de toekomst meer bewustzijn creëren rond kindvriendelijke beslissingen te nemen.”
De reacties zijn alvast positief. “Hier en daar zijn er wel wat boeken uitgeleend, al heeft niet iedereen de tijd om een boek uit te lezen op zo’n korte tijd. Daarom hebben we zelf nog wat exemplaren aangekocht om uit te lenen. De filmpjes zijn natuurlijk laagdrempeliger en die zijn wel regelmatig bekeken.”
Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *