Zjuul Krapuul krijgt 'Gulden Garve'

Donderdag 14 juni kreeg de alom gekende Zjuul Krapuul van Katastroof van de gemeente Stabroek de ‘Gulden Garve’. Hiermee past hij in het rijtje van verdienstelijke Stabroekenaren die op bijzondere wijze vorm geven aan de uitstraling van de gemeente en vervoegt hij de eregalerij waar ook de Fixkes, restaurant De Koopvaardij en Thomas Vermaelen deel van uitmaken.

Sterrebeeld tweeling

Meteen was de toon gezet toen Zjuul er aan kwam. Getooid in een rok met witte bloes en 2 zwarte bloemen op, kwam hij het gemeentehuis binnen. Voor de gelegenheid bier uit een flesje om in de sfeer te blijven. De doorgaans rustige viering was dit keer toch wel een beetje anders, wat te verwachten was. Met zijn makkers Jos Smos en Stef Bef van Katastroof opende Zjuul de viering met een medley van hun bekendste liedjes. Burgemeester Alida De Bie feliciteerde Zjuul eerst met zijn verjaardag en haalde er de verklaring van zijn sterrebeeld ‘tweeling’ bij. “Een tweeling is: levenslustig, heel zijn leven kinderlijk, verveelt zich snel, gaat liever uit dan thuis te blijven maar is ook nooit saai, houdt de spanning er in en zijn persoonlijke vrijheid gaat voor alles”, aldus Alida. Maar ze ging nog een stapje verder. “Een tweeling geboren op 14 juni heeft een uitgesproken mening is loyaal, heeft enorme zin (dorst onderbrak Zjuul) om te winnen. Maar een les is dat hij moet leren kalm aan te doen en geduldig te zijn”. Dit had de burgemeester allemaal teruggevonden over zijn sterrebeeld en of Zjuul zich daar in kon terug vinden ja dan neen gaf hij tussendoor wel aan. Zjuul participeert op zijn eigen manier aan het dorpsgebeuren, denk maar aan 750 jaar Stabroek waar hij het gelegenheidsliedje voor schreef ‘Stabroek is jarig’. Na haar toespraak vroeg Alida om een gunst. Ze wilde met alle aanwezige vrouwen en met Zjuul een liedje zingen nl. ‘Met de venten niks as last’. Zjuul zong echter niet mee. Toen de vrouwen gedaan hadden viel Katastroof meteen in met ‘Met de venten niks as lol’.

Loopbaan

Schepen voor cultuur Kim Dorikens gaf een overzicht van zijn loopbaan. Zjuul is een bekende dorpsgenoot. Als bezieler, frontman, componist en tekstdichter verzorgt Zjuul al 35 jaar het liedjesrepertoire van Katastroof, het berucht Antwerps trio, bekend van hun drink- en strijdliederen tegen de maatschappellijke ordening. Zijn CD’s worden telkens geproduced door Stabroekenaar Sven Janssens en opgenomen in zijn studio. Het is opmerkelijk dat ze zo populair zijn in Vlaanden ondanks dat ze bijna nooit gedraaid worden op de radio of op TV komen. “We kunnen spreken van een doorbraak want naar aanleiding van het 35-jarig bestaan van Katastroof waren ze deze week te gast in de uitzending van ‘Villa Vanthilt’ “, wist Kim te vertellen. Maar naast zanger is Zjuul ook schilder. Zondag 24 juni stelt Zjuul zijn 27ste CD ‘Metalmorfoze’ voor in zijn stamcafé ‘De Klok’ van 12.30 tot 17 uur. Onder de aanwezigen zal hij een gitaar verloten. Te gelijkertijd is er ook de vernissage van zijn nieuwe kunstwerken die hij, om in de Metalsfeer te blijven, goud heeft gespoten.

Dankliedje

Als dank voor zijn ereteken bracht Zjuul op de trappen van het gemeentehuis samen met Jos en Stef een dankliedje, de zeldzaamste Katastroofsong ooit want de muziek en de tekst had hij nog vlug uit zijn mouw geschut ‘Gere bij’. Een vrolijke noot als afsluiter.


Tekst dankliedje

‘Gere bij’

Ik zen der gere bij
Ik zen zo fier lijk een rot ei
Ik voel mij lijk ne gieter nu
Zo met de pluimen van ne pauw
Het kan nie meer kapot
Ik voel mij lijk ne gloriezot
Want alle eer is hier voor mij
Ik zen zo fier lijk een rot ei

Lijk iedereen die dat verjaart
was ik vanmorgen meer dan blij
Ik kreeg van iedereen een kaart
en ook wat sterken drank d’r bij
Maar nu wordt het toch heel speciaal
niks kan nu nog de pret bederven
In ‘t bijzijn van olle allemaal
krijg ik hier de ‘Gulden Garve’

Kem de cultuurprijs een paar keer
op een haarke na gemist
Ik dacht dat de notabelen hier
hun eigen weer hadden vergist
Ik hoorde nooit nie bij de kliek
en ik vond nooit een hard bewijs
van dieje vriendjespolletiek
dus zennik fier op deze prijs


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *