Zeeland wil via Zandvliet aansluiten op IJzeren Rijn

Zeeland en meer bepaald de Zeeuwse haven Vlissingen is gebaat bij de heropening van de IJzeren Rijn. Zij wil hierop aansluiten via de spoorverbinding over de grens in Zandvliet. Een en ander is gezegd door Hans van der Hart, baas van Zeeland Seaports, tijdens een spreekbeurt voor de Braboclub in Ekeren.
De IJzeren Rijn is de kortste spoorverbinding tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied.  De Antwerpse haven dringt al jaren aan op het hernemen van het goederenverkeer op deze lijn die voor een stukje door  Nederlands Limburg gaat. En daar wringt het schoentje want een natuurgebied dat enkele jaren geleden werd  ‘ontdekt’  houdt de ontwikkeling tegen.
Hoe dan ook is niet alleen Antwerpen, maar dus nu ook Zeeland gebaat bij een heropenstelling. Dat komt omdat de afstand voor goederentreinen naar Duisburg en het Ruhrbied voor Vlissingen veel korter wordt dan nu.
Er dient dan wel een aansluiting gemaakt te worden van de spoorlijn Vlissingen/Middelburg – Bergen op Zoom naar het spoornet van de Antwerpse haven. Die verbinding sluit via Woensdrecht en Zandvliet aan op het spoor dat midden de A12  autoweg naar het goederenstation Noord loopt. Dat wordt tot nu toe vooral gebruikt door BASF en de vorig jaar geopend combiterminal in Zandvliet. (sdl)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *