Zander Vliegen en Nik Baeten maken muzikale herwerking van beruchte ‘Hakschijf”

Nik Baeten en Zander Vliegen aan de draaitafel


ZANDVLIET – Zander Vliegen en DJ Nik Baeten hebben een nieuwe versie gemaakt van de beruchte ‘Hakschijf’ met de bekende tekst “Muziek dat moeten ni horen, dat moete voelen.” Bijna 20 jaar geleden maakte Zander de ‘Hakschijf’ met zijn vrienden in het DJ-collectief Deux Messieurs. De nieuwe versie zorgt voor veel nostalgie bij de mensen die destijds regelmatig naar een fuif of een jeugdhuis in de Polder gingen.


Even terug naar het begin van de jaren nul. Zander Vliegen richt met enkele vrienden van Chiro De Kievitjes een DJ-collectief op. “Samen met Arne Geladi en Jasper Van den Maegdenbergh vormden we het DJ-collectief ‘Deux Messieurs’. We waren 16 jaar en begonnen in het jeugdhuis van Zandvliet. Met de nineties muziek die we draaiden, zijn we best berucht geworden”, vertelt Zander Vliegen. “We hebben ooit zelfs in het voorprogramma van Balthazar gespeeld, in het Vrijetijdscentrum. Maar volgens mij was het budget voor een kwalitatief voorprogramma op”, lacht hij.

Naast berucht, was het vooral ook ludiek. “Wij kunnen helemaal niet draaien. Het enige waar we goed in waren, was foute muziek kiezen en dat was heel relativerend. Als we technische ondersteuning nodig hadden, kregen we hulp van Maarten Gabriëls.” Nik Baeten kan het zich nog goed herinneren. “Ik heb ze een paar keer aan het werk gezien en dat was wel entertainment”, lacht hij.

DJ-collectief ‘Deux Messieurs’.

Hakschijf
In 2005 maken ze dan de, voor de Polder dan toch, beroemde ‘Hakschijf’. Zander: “Onderweg naar school zaten we met wat vrienden op de bus. We hoorden daar een man zeggen: “Muziek dat moete ni horen, dat moete voelen.” Dat vonden wij zo’n geweldige en grappige zin en dat bleef bij ons maar hangen. Via een oud keyboard en het computerprogramma ‘GarageBand’ van Apple hebben we daar muziek ondergezet en een liedje van gemaakt. Arne heeft een paar zinnen ingesproken en ik heb die ludieke zin ingesproken. We hebben de ‘Hakschijf’ op alle fuiven en vooral in het jeugdhuis veel gedraaid. Veel mensen gaan het nog herkennen.”

Nibat
In die jaren was Nik Baeten ook al veel met muziek bezig. “Op mijn 12dde ben ik begonnen met muziek en op mijn 18e was ik al DJ op fuiven in de Rosmolen. Begin de jaren 2000 draaide ik ook op heel wat technofeestjes in ‘t stad. De grootste feestjes waren Mojitoday en Club La Pipe, waar telkens 5.000 mensen waren”, aldus Nik, die onder zijn DJ-naam Nibat wel wat successen kende. “Ik ben gaan experimenteren met muziek en heb grote livesets gespeeld, waarbij ik livemuziek maakte met acht muzikanten en heel wat zangeressen. Nu doen we het met een beperkte bezetting waar onder meer Jan Valkenborgh, bassist bij de Fixkes, voor de percussie zorgt.”

Muziek da moete voele
Terwijl Zander op een ludieke manier draaide op feestjes, nam Nik zijn muziekcarrière vrij serieus en professioneel. Toch hebben ze elkaar nu gevonden voor een herwerking van de bijna twintig jaar oude ‘Hakschijf’.
“Dat is een toevallig en grappig verhaal”, zegt Nik. “Ik moest draaien op het trouwfeest van Arne, die mee in Deux Messieurs zat. De Zander kwam naar mij met de vraag of ze met Deux Messieurs ook eventjes mochten draaien. Uit ervaring weet ik dat de humor op zo’n feest dan stijgt, maar dat het technisch niveau wat minder is.”
Zander en Nik spraken op voorhand af om een DJ-set van 40 minuten van ‘Deux Messieurs’ te maken. “Alles was op voorhand al in elkaar gestoken en we hebben er echt een Tomorrowlandset van gemaakt”, aldus Zander. Nik vult aan: “Op het einde van de set wilden we de ‘Hakschijf’ spelen, maar ik wilde daar een iets andere vibe van maken. Ik kon dat beruchte zinnetje perfect uit de song halen en heb daar een nieuwe, en vooral meer techno, versie van gemaakt.” En zo werd de herwerking ‘Muziek da moete voele’ geboren.

Zander en Nik maakten een nieuwe versie van de ‘Hakschijf’

De nieuwe versie van de ‘Hakschijf’ werd geapprecieerd op het trouwfeest en maakte heel wat nostalgie los bij de mensen. Zander: “Nu het ook online staat, vinden sommige mensen uit de Polder het wel plezant om dat nog eens te horen.” Maar voor anderen was de nieuwe techno-versie nog niet stevig genoeg. “Dus heb ik er nog een extra versie van gemaakt met nog meer techno. Die heet toepasselijk: Kan da nie wa harder”, aldus Nik.
De samenwerking zorgde vooral voor een ludiek intermezzo. “Ik vind het wel plezant om met muziek te spelen, maar niet dat er nog meer versies zullen aankomen”, zegt Nik. “Zelf draai ik nog wel af en toe op feestjes en in De Oude Brouwerij in Hoevenen.”

Ook met zijn liveband Nibat is Nik nog af en toe op het podium te zien. Op zaterdag 13 januari speelt hij in De Oude Brouwerij op de ‘Fuif voor Katrien’, een benefiet voor Kom op tegen Kanker.


Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder