Willy sluit zijn poort en de stoof is uit

Op 1 november 2011 sloot Willy Orens zijn fietsenzaak op de Putse baan in Zandvliet.
“Na 56 jaar werken is het welletjes “ zei Willy. “De belangrijkste reden die het beëindigen van de zaak versnelde, was wel het plotse overlijden van mijn zoon Erwin” vertelde Willy verder.
Het was dan ook Erwin die zich voorheen belastte met het papierwerk van zijn vader.
De inmiddels 72 jarige fietsenmaker zag dit allemaal niet meer zitten en had even voordien dan zelf nog te kampen met een zware longontsteking zodat de boekengesloten werden. Ik ging nog even op bezoek bij Willy en mocht voor de laatste keer zijn bijna lege toonzaal aanschouwen en natuurlijk ook zijn werkatelier.
Het was toch even iets doorslikken: het was er koud, de stoof was uit, een lege asbak en de bak bier voor de (goede klanten) stond nog tegen de muur.
“Het zal niet meevallen zei Willy , om dit allemaal achter te laten: dat praatje met de mensen die elk hun verhaal vertelden en zeker wanneer er zo’n man of vijf bijeen kwamen in mijn kleine werkplaatsje”.
Dan leek het net een café in plaats van een fietsenzaak.
Willy werkte eerst nog tot zijn 50ste bij general motors vooraleer hij zich volledig toelegde op het herstellen van fietsen. In zijn jonge jaren deed hij nog aan wielrennen onder de generatie: Frans Brands, Albert Covents, Arthur Coucheir, Simons en Gerrit Sturm.
“Da manneke kon goe rajje zulle” zeggen nog wat ouderen uit Zandvliet.
“ Wat brengt de toekomst “ vroeg ik aan Willy? “Er zijn al enkele kandidaat – kopers zei Willy want in dit groot kot blijf ik niet wonen”.
“Vergeet niet van alle klanten te bedanken die bij mij al die jaren over de vloer zijn geweest, voegde hij er nog vlug aan toe”.
Weer een icoon dat verdwijnt uit een polderdorp en wie gaat er nu onze fietsen herstellen nadat voordien ook Gerrit Sturm (nog zo’n begrip) in Berendrecht, zijn zaak heeft gesloten.
Franco

Foto: Fietsenmaker Willy Orens sloot op 1 november definitief zijn poort.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *