St. Cecilia uit Hoevenen zingt Schubertmis

Goede gewoonten moeten in ere gehouden worden. Al verscheidene jaren zingen de mensen van het St.Ceciliakoor te Hoevenen, samen met vele andere koren, de “Schubertmis”, en dit op uitnodiging van de St.Paulusgemeenschap te Antwerpen. De katholieke kerk viert op 22 november het feest van St. Cecilia, patrones van de zangers en muzikanten. Daarom ook neemt de parochie van St. Paulus al verscheidene jaren het initiatief om deze dag extra in de verf te zetten.  Samen met 27 koren uit het Antwerpse, van dichtbij en veraf kwamen de mensen van St.Cecilia rond 9 uur samen voor een algemene repetitie. De grote opkomst van zoveel koren maakte het voor dirigent Erik Demarbaix, vaste dirigent van dit gebeuren, er niet gemakkelijker op.
Ca. 600 zangers en zangeressen in harmonie laten samen zingen is geen sinecure. Het instrumentaal ensemble Ad Hoc begeleidde het grootse koor. Aan de moeilijkste partituren werd nog een beetje geschaafd, hoewel deze mis van Schubert voor de meeste koren geen onbekende is. Ook en vooral in Duitsland behoort de bovenmelodie van deze partituur tot het algemeen cultureel erfgoed en is tot op heden een vast deel van de volkszang.
Voor de eredienst konden de aanwezigen genieten van het orgelspel van Nicolas De Troyer die werken bracht van Bach , Clérambault en Vivaldi.


Om 10.30 u. was het dan zo ver. E.H. Paul Scheelen kwam met zijn gevolg kerkmeesters de prachtige St. Pauluskerk binnen  Na de verwelkoming galmden de eerste tonen van “Zum  eingang”door het monumentale schip van de St. Pauluskerk. Niet alleen voor de zangers, maar ook voor de toehoorders een kippenvelmoment. De volledig gerestaureerde St. Pauluskerk is dan ook een prachtig kader voor deze uitvoering. Tijdens de communie vergastte orgelist Nicolas De Troyer de aanwezigen op een sublieme uitvoering van de “Aria uit de orkestsuite 3” van J.S. Bach.

Op het einde van de mis stelde E.H. Scheelen de 28 koren één na één voor. Voor ieder koor was er een applausje weggelegd. Het zeer ingetogen “Schlussgesang” betekende het einde van de samenzang. St.Paulus en dirigent Demarbaix kunnen terugblikken op een mooie, succesvolle viering. Maar ook voor de zangers en zangeressen zijn opvoeringen als deze ongelooflijk waardevol. Samen zingen met 600 mensen schept inderdaad een samenhorigheidsgevoel.
De dag was voor de zangers van St. Cecilia echter nog niet afgelopen. Zij werden verwacht in taverne “Noord” op de Grote Markt voor een uitgebreid ontbijt. Ook volgend jaar zal St.Cecilia Hoevenen zeker weer van de partij zijn.
Afspraak werd echter ook gemaakt voor de volgende repetities op donderdagavond in de kerk. Van 20 tot 22 uur wordt er flink geoefend op de liederen voor het komende kerstdagen. .
(Lydia)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *