Wietse Chanet staat een week lang in het Arboretum met zijn wandelende takken

Wietse Chanet

Wietse Chanet heeft al dertien jaar een grote passie voor wandelende takken

KALMTHOUT – De 23-jarige Wietse Chanet staat van zaterdag 5 februari tot zondag 13 februari in het Arboretum met een jungle vol wandelende takken. De dierenliefhebber uit Kalmthout neemt zo’n veertien verschillende soorten mee. Wietse heeft al dertien jaar een grote passie voor wandelende takken en heeft thuis meer dan twintig verschillende soorten.

Toen de 23-jarige Wietse Chanet uit Kalmthout nog een kind was, had hij een groot probleem. Wietse was een grote dierenliefhebber, maar had verschillende allergieën aan dieren met vacht. Toen hij tien jaar was, kwam de oplossing. “Dankzij enkele tijdschriften met interessante artikels over wandelende takken ben ik vijf Indische takken gaan halen in een winkel in Kapellen.”, begint Wietse over zijn passie.

Al snel belandde Wietse in het wereldje van wandelende takken. “Ik leerde mensen kennen die me meer konden vertellen over die dieren, waar ik nog meer wandelende takken van kon overkopen of waar ik die dieren mee kon ruilen.” Op zijn dertiende mocht hij voor het eerst naar een beurs, Phasma, over wandelende takken. “Een walhalla met meer dan 200 verschillende soorten. Naast lezingen kan je ook takken ruilen, zo kwam ik soms thuis met meer dan tien nieuwe soorten.”

Nu is Wietse 23 jaar en na een bachelor bio-ingenieur in Gent, doet hij een master in Forest and Nature Conservation in Antwerpen. Daar woont hij in een appartement, waar hij al zijn wandelende takken onderhoudt. “Het is moeilijk om bij te houden hoeveel dieren ik juist heb, maar toch zeker twintig verschillende soorten. In verschillende bakken probeer ik alle dagen die dieren te verzorgen, eten te geven en te onderhouden. In het weekend ben ik er een paar uur mee bezig om de bakken proper te maken en nieuw eten te geven.”

Dat Wietse niet weet hoeveel wandelende takken hij heeft, komt door het snelle kweekproces van de diertjes. “Dat proces is heel verschillend. De soorten met felle kleuren kweken heel snel bij en het kweekproces duurt maar drie weken. De grote, stevige soorten in de schors of op de bodem zijn banger en daarom duurt het ook langer. Hun kweekproces duurt zo’n twee jaar.”

Voor Wietse is het een grote passie die al dertien jaar duurt. “Soms twijfel ik om over te stappen naar iets nieuw, maar dat er elk jaar nieuwe soorten gevonden worden, vind ik zo interessant. Er zijn meer dan 3.000 verschillende soorten met andere groottes en kleuren. Die verscheidenheid is heel leuk.” En op dit moment vindt hij de Calvisia-soort heel interessant. “Ze zijn niet groot en hebben prachtige kleuren. Ik heb er twee soorten van.”

In de toekomst wil Wietse verder gaan met zijn dieren. “Via sociale media wil ik meer video’s delen met uitleg over mijn dieren. Daarom heb ik nu TikTok en YouTube aangemaakt, om daar mee verder te gaan. Ik heb ook Facebook en Instagram waar ik veel op deel. Op dat laatste heb ik meer dan 4.000 volgers.” Al zijn accounts kan je vinden onder ‘Phasmedia’. En hij heeft nog een doel. “Ik wil via exposities of lezingen graag mijn passie en info delen.”

Arboretum Kalmthout

Van zaterdag 5 februari tot zondag 13 februari kan je veertien verschillende soorten van Wietse Chanet bekijken in het Arboretum van Kalmthout. “Op woensdagnamiddag en in het weekend laat ik mijn diertjes zien voor het grote publiek. In een soort van jungle met foto’s, video’s en infopanelen geef ik meer info.” Door de week komen er verschillende lagere scholen langs waar Wietse een presentatie aan geeft.

Voor Wietse is het niet de eerste keer in het Arboretum. “In 2014 heb ik ook een voorstelling gegeven en dat was heel fijn. Ik heb altijd contact blijven houden met het Arboretum en sinds deze zomer zijn we begonnen met de voorbereidingen voor deze expositie.” Wietse kijkt er dan ook naar uit. “Mijn examens zijn nu net gedaan, dus kan me helemaal focussen op die week. Dat geeft wel wat zenuwen, maar ik kijk er heel hard naar uit.”

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *