Wielerwedstrijd ‘N8 van Brasschaat’ pakt uit met Philippe Gilbert en Dries De Bondt

Minister Jan Jambon met de organisatoren van N8 van Brasschaat.

BRASSCHAAT – Dinsdagavond 7 september vindt de derde editie van de ‘Sportoase N8 van Brasschaat’ plaats. In de wielerwedstrijd leggen 22 wielrenners een tijdrit, een puntenkoers en een criterium van 42 kilometer af. Philippe Gilbert en Dries De Bondt zijn de grote blikvangers. Tijdens deze derde editie viert de organisatie de 100e verjaardag van de ‘8 van Brasschaat’.

De komende zes jaar zal Brasschaat helemaal in het teken van de koers staan. De volgende jaren organiseren ze het Belgisch kampioenschap voor de jeugd tot en met 2026, dan staat het BK wielrennen voor de profs op het programma. Die koersgekke periode in Brasschaat start volgende week dinsdag 7 september. In de avond staat de derde editie van de ‘Sportoase N8 van Brasschaat’ op het programma.


Luc Mattens van de N8 en minister Jan Jambon

100 jaar bestaan

De derde editie van de ‘N8 van Brasschaat’ staat helemaal in het teken van de 100e verjaardag van de koers. 100 jaar geleden zag die koers er iets anders uit, vertelt burgemeester, Jan Jambon (N-VA). “Nadat in 1926 het BK in Brasschaat plaatsvond, werd ‘de Acht’ enorm populair. Meer dan 100.00 toeschouwers op de Bredabaan zagen Rik Van Steenberge, Rik Van Looy en Eddy Merckx hier passeren.” Een mooie geschiedenis, dus.

Vandaag ziet die koers er iets anders uit. Zoals in het baanwielrennen moeten de wielrenners drie kleine disciplines afleggen. Een tijdrit, een puntenkoers en een criterium van 42 kilometer (bekijk hieronder het programma). Een concept dat in het wegwielrennen niet veel voorkomt. “We zijn ons bewust van het unieke stuk van deze koers en daarom willen we het in de toekomst ook doortrekken naar meerdere gemeentes, zodat er een competitie ontstaat.”, besluit Jan Jambon. Een koers met een geschiedenis én met een toekomst.

Mooi deelnemersveld

In het najaar is het niet gemakkelijk om aantrekkelijke wielrenners aan de start te krijgen. Met o.a. de Vuelta, Benelux-tour en de voorbereidingen voor het WK Wielrennen in Leuven is het een drukke wielerperiode. Maar de organisatie kan, vol trots, toch een mooi deelnemersveld van 22 renners aankondigen. “De eerste twee komen van Alpecin-Fenix. Gianni Vermeersch zal zijn ploegmaat, Dries De Bondt, helpen aan een derde overwinning in Brasschaat.”

De grootste wielerploegen van België staan ook aan de start. Voor Deceuninck Quick-Step staan Mauri Vansevenant en Bert Van Lerberghe op de lijst. “Met Bert hebben we een grote kandidaat op de eindwinst.”, voorspelt N8-organisator, Luc Mattens. Philippe Gilbert van Lotto Soudal komt ook naar Brasschaat. Volgens Luc Mattens, heeft hij nog maar twee wedstrijden niet gewonnen. “Er ontbreken twee koersen op zijn erelijst, Milaan-San Remo en…. De N8 van Brasschaat.”

Sven Nys wou zijn mannen absoluut laten starten op ‘de Acht’ en stuurt zijn zoon, Thibau, met Toon Aerts naar Brasschaat. Vanuit Schoten zal Michael Van Staeyen, van EvoPro Racing, een bus vol supporters meenemen. Enzo Wouters, van Tarteletto Isorex, wou kost wat kost aanwezig zijn op deze koers, want in Brasschaat leerde hij zijn vriendin kennen. Scott Sutherland van Flanders Classics zal voor het eerst koersdirecteur van ‘de Acht’ zijn.

De koers zal te volgen zijn via een stream op Park FM en Gazet Van Antwerpen of op televisie via ATV. De volgende dag wordt er ook een samenvatting uitgezonden op Sporza.

16.00u – 17u.00: Gentlemen race Kampioen van Brasschaat

17.30u – 18.00u: Voorstelling renners

18.05u – 18.30u: tijdrit

18.50u – 19.40u: puntenkoers

20.00u – 20.50u: criterium

21.05u – 21.10u: huldiging winnaar

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder